Ismerje meg a gyilkost, aki Orbánéknak köszönheti, hogy most vígan elvan

Ilham Aliyev azeri elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel Budapesten. AZERI KÖSZÖNET // kép: Kurucz Árpád / Népszabadság

2017.12.13. 10:12

Kétségtelen, hogy a Fideszre úgy ráégett az azeri baltás sztori, mint a kilencvenes években a Kaja Ibrahim meg a Joszif Tot. De hát mit vártak, ők akartak itt keleti nyitást kérem szépen. 

Van az a pénz

Hazánkban csak azeri baltás gyilkosként megismert Rami Safarov köszöni szépen, jól elvan. Vagyis hát még annál is jobban elvan. Kifejezetten jól él, van pénze, egzisztenciája, gyakorlatilag nemzeti hős – Azerbajdzsánban.

És nem túlzás azt állítani, hogy ezt az egészet Orbán Viktor kormányának köszönheti.

Mint ismert – ez a Safarov nevű 2004-ben Magyarországon brutális kegyetlenséggel végzett egy alvó (!) örmény katona diáktársával, pusztán gyűlöletből. Tettéért a magyar bíróság 30 év tényleges fegyházra ítélte, büntetésének letöltését meg is kezdte, ment minden simán.

Aztán a 2010-es kormányváltást követően Safarov a Fidesz fókuszába került, mint remek ürügy a keleti partnerség egyéni értelmezésére.

2012-ben a fideszes diplomácia fel is vette a kapcsolatot Azerbajdzsánnal, majd gyorsan tető alá hoztak egy rendkívül „etikus” megállapodást. Mi kiadtuk az azeri féldiktatúrának a foglyot, ők megköszönték. Aztán „nyilván ettől teljesen függetlenül” valahogy ezzel egy időben megjelent egy halom pénz. A kiszivárgó titkos offshore, és egyéb homályos pénzügyeket feltáró Panama-iratok szerint egy MKB-bankos számlára érkezett 7 millió dollár. Kemény valuta, nem azeri jen, vagy mi a bánat. Meg nem is bözsi utalvány. (Ez ügyben egyébként Molnár Zsolt MSZP-s parlamenti képviselő és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke az EUROPOL-hoz fordult.)

A gyilkos kiadatásra a legfelsőbb szintű megállapodások után került sor. S bár arról volt szó, hogy hátralévő börtönéveit egy a Kaukázus rideg végein álló lepukkant börötnben fogja lehúzni a dohos pinceszinten, az azeriek inkább mégis nemzeti hősként kezelték. Sőt, amnesztiát is kapott. De Orbán nem haragszik. Hiába tűnt úgy, hogy a csúnya azeriek átverték, a mi miniszterelnökünk büszkén hajlong az az azeri elnök, Ilham Aliyev színe előtt – amikor csak teheti.

Illiberók klubja

Ezt a gyilkost most elő is léptették felettesei. Az Artsakh Press-re hivatkozva az Index írta meg, hogy Safarovot őrnagyból ezredessé léptették elő! Sőt, kapott némi prémiumot is!

Az egészben nem is a homályos pénzek, meg a gyilkos kiadatása a legmocskosabb. A keresztény-konzervatív kormány (ne ölj!) ennél sokkal mélyebb sebet ejtett a magyar társadalom húsán. Az évszázadok óta Magyarországon élő örmény kisebbség igazi tragédiának élte meg ezt az arcon csapást, a gyilkos ugyanis egy védekezésre képtelen alvó embert ölt meg, kiadatása pedig pont a téma érzékenysége miatt minősül a közösség elleni aljas tettnek.

77640
Örmény tüntető az áldozat és a gyilkos arcképével // kép: artsakhpress.am

Az Örményországgal addig ápolt, hagyományosan jó diplomáciai kapcsolatok azóta fagyosak, mivel értelmezésük szerint a magyar kormány az azeri gyilkos pártját fogta azzal, hogy kiadták hazájának, ráadásul a régóta tartó örmény-azeri ellentétet – fogalmazzunk úgy, hogy nem mérsékelte.

Kösz, Orbán!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!