Trump ma nemzetközi konfliktust robbanthat

Izraelben feszülten várják Donald Trump amerikai elnök szerdán várható bejelentését, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az amerikai elnök névtelenséget kérő kormányzati körből származó tájékoztatás szerint azt is bejelenti, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdje kidolgozni az izraeli amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének tervét.

Az Egyesült Államoknak Jeruzsálemben jelenleg még épülete sincs, amelybe átköltözhetnének Tel-Avivban akkreditált diplomatái, ráadásul az épületnek rendkívül biztonságosnak kell lennie.

Ez a kínos diplomáciai baklövés azért életveszélyes, mert a nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem.

Trump elnök nyilvánosságra került tervét sokan elítélték a nemzetközi közösségben. Mások között Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!