Kiderült Orbán egy piszkos kis titka – nagyon mocskos!

Orbánt a hívei mindig valami hatalmas tehetséggel, jövőbe látó képességgel felruházott vezetőnek látják. Azonban az igazság az, hogy soha, semmi újat nem talált ki, mindig csak lopta az ötleteket. Kiderítettük, hogy honnan.

Az ötletlopás nem is lenne alapvetően baj, hiszen nem kell mindig feltalálni a melegvizet, és mindig lehet tanulni az okosabbaktól. A katasztrófa az, hogy Orbán folyamatosan a keleti autokráciákból lopja az ötleteit.

Most azonban egy olyan jövőkutatóval -Yuval Noah Hararival- szeretne a miniszterelnök találkozni, akinek olyan nevek szerepelnek a rajongótáborában mint Barack Obama, Bill Gates vagy éppen Mark Zukerberg. Adódik a kérdés, hogy került Orbán egy klubba ezekkel a széles látókörű, nyitott emberekkel, akik még a szotyit sem tudják rendesen köpködni? Rögtön megkapjuk a választ, ha a könyv egyik gondolatát elolvassuk:

„a 21. században változnak az adatfeldolgozás körülményei, a demokrácia újra visszaszorulhat, sőt meg is szűnhet”

Hohó! Na, ez már tetszik Orbánnak, érthető, ha érdekli, hogyan lehetne ebbe az általa ideális állapotnak tartott helyzetbe eljutni. A szerző ír egy új társadalmi rétegről is, amelynek tagjai „továbbfejlesztett” szuperemberek, akik a világ legfontosabb döntéseit hozzák meg és uralkodnak a többi ember felett. Most már azt hiszem, világos az érdeklődés oka.

Van azonban egy olyan aspektusa is a könyvnek, amit Orbán már továbbfejlesztve alkalmaz is. Ez pedig az, hogy az új uralkodó osztálynak nincs szüksége cenzúrára, hanem olyan mértékben kell elárasztani az embereket információkkal, hogy abból ne tudják kiválasztani a számukra hasznos dolgokat. Ma a NER ezt úgy adaptálta, hogy nem tilt be információt, hanem elárasztja a közvéleményt a saját, sokszor a tényszerűséget is mellőző információival. Erre való az a hatalmas média hálózat, amit kiépítettek. „Közszolgálati” TV-Rádió, TV2, EchoTV, Rádió1 hálózat, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Blikk, Ripost, Megyei Napilapok, origo.hu, 888.hu, pestisracok.hu hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Ajánlunk azonban egy másik könyvet is Orbán figyelmébe, Niccolo Machiavelli A fejedelem című könyvében a következőket írja:

„(az uralkodónak) Mégis a bizodalmában és a cselekedeteiben egyaránt elővigyázatosnak kell lennie. Senkit se riasszon el magától: legyen mértéktartó, körültekintő és emberséges. Ne tegye a túlzott bizalom óvatlanná, sem tűrhetetlenné a túlzott bizalmatlanság.”

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!