Totális a káosz – drasztikus lépésre lesz szükség az önkormányzatoknál

Nyugdíjas dolgozó a zöldségesnél (kép: Népszava / Thinkshock )

Többször írtunk már róla, hogy az egyik legnagyobb veszély a magyar gazdaság szempontjából, a képzett munkaerő hiánya. Több ágazatban olyan súlyos problémák vannak, hogy csak a nyugdíjasok újra munkába állításával lehet csak pótolni azt a kieső munkaerőt, aki ma már jobb bérekért, nyugodtabb életet folytatva külföldön keresi a boldogulását.

A közszférát is elérte a trend, és ma már 3000 körüli azoknak a száma, akik rögtön munkába állhatnának. 1600 tanári, több száz orvosi állás betöltetlen, de a polgármesteri hivatalok is küszködnek a munkaerő megtartásával. Nem is csoda, hiszen a köztisztviselői illetmény alap, amitől a fizetés függ, 2008-óta változatlanul 38 650 Ft. Ezen ugyan javított valamit a minimálbér és a kötelező bérminimum emelése, de csak az alsóbb szinteken.

A polgármesteri hivatalok pedig, mindent elkövetnek annak érdekében, nehogy a működőképesség határára csússzanak. Egerben például eddig is illetménypótlékot adtak a dolgozóknak, középfokú végzettséggel 20%, felsőfokú végzettséggel pedig 30% kiegészítés járt, hogy egyáltalán elfogadható legyen valamelyest a bér. Most azonban már a tarthatatlan helyzet miatt lépniük kellett.

„Mára már versenyképes lett az állami tisztviselők szektora is, hiszen az állami tisztviselők havi illetménye jelentősen emelkedett. Ahhoz, hogy a szakmailag kiemelkedő munkát végző köztisztviselőket meg tudjuk tartani, hogy tudásukat továbbra is a város érdekében kamatoztassák, illetve az újonnan jelentkezők számára anyagi megfontolások mentén is vonzóvá tegyük a nálunk kínálkozó munkalehetőséget, szükséges az illetmények rendezése, emelése.” – írja az önkormányzati előterjesztés. Mindez jól mutatja, hogy a kormány számára a járási- és megyei kormányhivatalokban, minisztériumokban dolgozók fontosak, addig az önkormányzatokat ezen a téren is próbálja ellehetetleníteni.

Egerben erre válaszként a fideszes vezetés azt lépte, hogy az illetmény alapot megemelte 40 500 Ft-ra, és a felsőfokú végzettséghez pedig 40% illetménykiegészítést rendelt. Erre egyébként a Kvtv. 59. § (6) bekezdése alapján lehetősége van, ezt a döntését rendeletben kell meghatároznia.

Reméljük, hogy egyre több fideszes önkormányzat is fel fogja ismerni ezután, hogy csak magukra számíthatnak, a kormány magukra hagyta őket.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!