A Fidesz elismerte: Súlyos problémák vannak az Erzsébet-utalvánnyal

Mindig csak a baj van az Erzsébet-utalványokkal // kép: Népszava

2017.12.04. 11:40

Már javában gyártják a friss, ropogós Erzsébet-utalványokat, a cél, vagyis a kétmillió-hétszázezer darab lassan el is készül.

Ennyi boríték indul majd meg országszerte, még jobban megnehezítve az amúgy is embert próbáló karácsonyi kézbesítést. Nyugdíjas szervezetek szerint azonban súlyos problémák merültek fel a kormány nyíltan kampánycélú pénzosztásával kapcsolatban. Szerintük ugyanis a karácsonyig ígért Erzsébet-utalványokat nem mindenhol lehet majd beváltani, illetve nem lehet akármire elkölteni. A forgalmazó állami cég szerint viszont nincs olyan település, ahol ne lehetne felhasználni az utalványokat.

A kormány is elismerte a hibát

A postások már elkezdték kézbesíteni a borítékokban található 4 darab kétezres, és két ezres utalványt, azonban hiába az extra juttatás, félő, hogy többen nem fognak tudni mit kezdeni vele. 

Az ATV-nek nyilatkozó Az Életet az Éveknek Szövetség elnöke néhány napja az Egyenes Beszédben azt mondta: vannak olyan kistelepülések, ahol egyáltalán nem tudják majd felhasználni az utalványokat, ráadásul nem is lehet akármire költeni.

„Sok esetben a nyugdíjas gyógyszert szeretne venni, vagy szeretné kifizetni a villanyszámláját, valamilyen közüzemi számláját, és ezt nem lehet kifizetni vele. Tehát lehet üdülést, ruházatot, élelmiszert, de nem akárhol” – véli Hegyesiné Orsós Éva.

Bár a forgalmazó cég cáfolt, még a Fidesz szerint is lehetnek nehézségek. Hídvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szerint ugyanis van baj, bőven:

„Elképzelhető, hogy bizonyos vidéki helyeken nehezebben tudják elkölteni, de sehol sem lehetetlen. Minden olyan nyugdíjas szervezettől, vagy akár önkormányzattól azt kérem, ahol ilyen esetek felmerülnek, hogy legyenek segítségére a nyugdíjasoknak. Sehol sem lehetetlen azonban ezeket felhasználni.” 

A segítségkéréssel a kormány gyakorlatilag elismerte, hogy a felmerülő félelmek jogosak, az utalványok felhasználása pedig a kedvezményezettek számára mégsem lesz annyira gördülékeny, mint azt a forgalmazó cég kommunikálta.

A kormány szerint az utalványokat december 20-áig minden nyugdíjasnak meg kell kapnia. Közleményükben azt kérik, hogy óvatosan bontsák ki a borítékot, hogy a benne lévő papírok ne sérüljenek. Aki mégsem kapja meg, az a helyi Postán, valamint a 1818-as telefonszámon érdeklődhet az utalványa felől.

Forrás: ATV.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!