GÁZ van otthon? Akkor van egy hírünk: Soros György legyőzte a rezsidémont!

Az ország népe inkább foglalkozik egy öregemberrel, mint a saját pénztárcájával. Hát akkor hajrá magyarok! (kép// PestiBulvár-grafika)

2010-ben egy vidéki önkormányzati kampányban a szocialista jelölt olcsóbb közszolgáltatásokkal kampányolt: olcsóbb távhőt, szemétszállítást és vízdíjat ígért. Tehette ezt, mert az ezt szolgáltató cégek önkormányzati tulajdonban voltak, és súlyos pazarlások mutatkoztak a rendszerben, az akkori fideszes vezetés alatt. 2010-ben szocialista színekben indulni nem volt egy nyerő pozíció még egy ilyen Észak-Magyarországi városban sem, de a Fideszes kampányguruk meglátták benne az ötletet, és belső forrásaink szerint az ötletet érdemesnek tartották országos szintre fejleszteni. Így született meg a némethszilárdi értelemben vett REZSICSÖKKENTÉS.

A rezsicsökkentés végig vitele érdekében teljesen átformálták hol erővel, hol törvényekkel a teljes energiaszolgáltatói hálózat működési- és tulajdonviszonyait. Ennek az elemzése meghaladja e cikk terjedelmét, ezért nézzük inkább a lakosság szemszögéből az ügyet. Innen nézve, a rezsicsökkentés a Fideszre jellemző módon csak propaganda szintjén létezik, a valóság egészen más képet mutat.

2010-ben az utolsó szocialista kormány alatt egységesen 2,578 Ft/MJ volt a földgáz ára. A kormányváltás után rögtön jött egy gázár emelés, majd 2011-ben megemelték az 1200 m3 feletti fogyasztás árát, és még két emelést hajtottak végre, egyet még ugyanabban az évben, egyet pedig 2012-ben. Ekkorra az ár 2,968 Ft/MJ lett, 15%-kal drágább, mint a kormányváltás előtt, az 1200 m3 feletti fogyasztás tarifája pedig 32%-kal növekedett.

Innen indult a rezsicsökkentés, ennek eredménye az 1200 m3 feletti fogyasztás díja még jelen pillanatban is mindig magasabb mint a kormányváltás előtt. A teljes képhez pedig hozzátartozik, hogy míg a szabadpiacon folyamatosan zuhant a földgáz ára, ebből szinte semmit nem adtak át a lakosságnak.

rezsicsökkentés
Népszava-grafika

Egy nemrégiben napvilágot látott elemzés szerint év első hat hónapját tekintve az EU egészében az átlagos földgázár 2016 első félévéhez képest 6,3 százalékkal csökkent, Magyarországon 1,2 százalékkal emelkedett. Ha azt a féle összehasonlítást nézzük, hogy miként  viszonyulnak a gázárak a többi kiadáshoz (vásárlóerő-paritás) akkor a magyarországi gázár (1000 kWh fűtőértékre számítva) már 6 egység, ami meghaladja az uniós átlagot, ami 5,8 egység.

Rezsicsökkentés megy, Sorosozás jön

Akárhogy csűrjük csavarjuk, a piacon olcsón megvásárolt, és a lakosságnak drágán eladott gáz közötti extra-profit valahol lecsapódik. Nem meglepő módon, ilyenkor is mindig fideszes oligarchák nevébe ütközünk.

De most más dolgok lettek fontosabbak…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!