Kegyetlen hír érkezett: dolgoztatni fogják a nyugdíjasokat Magyarországon

Kép forrása: Koszticsák Szilárd, MTI

Bár a kormány minden eszközzel meg akarja  magának nyerni a nyugdíjas választó réteget, ez nem biztos hogy sikerülni fog. Az alapvető gond a nyugdíjasokról való gondolkodásban rejlik. A Fidesz végtelenül lebecsüli ezt a választói réteget amikor különböző ajándék juttatásokkal akarja a szimpátiájukat megszerezni, és nem az anyagi helyzetük stabilizálását tűzi ki célul. Ugyanis, annak a rétegnek akinek a nyugdíja csak arra elég, hogy napról-napra éljen, vajmi keveset számít az év végi juttatás, kenyeret egész évben kell venni.

Az egész kormányzat csődjét mutatja az, amit most akarnak a torkunkon lenyomni, újabb sikerként beállítva. A nyugdíjas szövetkezetek idén július 1-től működhetnek az országban, lehetőséget adva újra a munkába állásra azoknak, akik egy ledolgozott élet után nem választhatják az unokákkal való foglalkozást és a pihenést. A két fő ok az ő újra munkába állásuknak, hogy egyrészt sokan kénytelenek a nyugdíj mellett munkát vállalni a megélhetés miatt, másrészt olyan mértékű már a munkaerőhiány az elvándorlás miatt az országban, hogy egyszerűen nincs aki dolgozzon.

A kérdés fontosságát mutatja, hogy igen jelentős adókedvezmények társulnak ahhoz, hogyha valaki ilyen formában, a szövetkezeten keresztül vállal munkát. Egyedül a 15%-os személyi jövedelemadó terhet kell megfizetni, illetve még azt sem, ha saját előállítású  élelmiszerrel vagy élelmiszer utalvánnyal történik a kifizetés (élelmiszer esetében legfeljebb a havi minimálbér mértékéig, élelmiszerutalvány esetében pedig a havi minimálbér 25%-áig).

A kiskereskedelemben a munkaerőhiány miatt folyamatos a kereslet pultosok, árufeltöltők, kasszások iránt, a szakszervezeteknek ez jó lehetőséget adott, hogy béremelést harcoljanak ki. A nyugdíjas szövetkezeteken keresztül való alkalmazással a munkáltatók jelentős költségeket tudnak megspórolni, ami egyrészt jót tesz a vállalkozásnak, a másik oldalról viszont letöri a jogos bérkövetelési igényeket, és veszélyezteti a diákmunkák egy részét is.

Egy olyan ördögi spirált pörgetett fel a kormányzat, amiből nagyon kevéssé látszik a kiút, amíg ilyen számú munkavállaló dolgozik külföldön.

  1. kevés itthon a bér, ezért –> külföldön dolgoznak a fiatalok
  2. külföldön dolgoznak a fiatalok, ezért –> kevés az adó és nyugdíjkassza bevétel
  3. kevés az adó és nyugdíjkassza bevétel –> alacsonyak a nyugdíjak, gyakran a megélhetésre sem elegek
  4. alacsonyak a nyugdíjak –> a kormányzat támogatja az olcsó, nyugdíj utáni munkavállalást
  5. olcsó nyugdíjas munkavállalás –> a fiatalok sem tudnak sokat keresni
  6. ugorjunk vissza az első pontra

Ezzel a szemmel nézve elkeserítő tűzoltást láthatunk, annak a bizonyítékát, hogy a kormányzatnak halvány fogalma sincs arról, hogyan lehetne itthon tartani és a már kint élőket hazacsábítani. Ezt a szemléletet követve, előbb utóbb egy teljesen elszegényedett és elöregedett társadalmat találunk majd Magyarországon.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!