Senki nem mondta ki még ilyen világosan, mi folyik az ügyészségen!

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Sajnos Orbánék 2010 utáni kormányzása alatt többször láttunk már példát arra, hogy politikai haszon reményében indítanak meg eljárásokat, hurcolnak meg embereket. Számos szocialista politikus ellen indítottak büntetőeljárásokat, melyek sorra szűntek meg vagy bűncselekmény hiánya miatt, vagy a bíróság hozott felmentő ítéletet. Ezeknek a lényege, hogy az eljárást látványosan, a sajtó előtt kell megkezdeni, hogy annak ténye eljusson mindenkihez. Ha lehet, akkor bilincsben, vezetőszíjon kísérgessék, készülhessen sok fénykép. Később, ha kiderül az ártatlanság, akkor azt pedig el kell hallgatni a közvélemény elől. Az ügyészség fideszes. Ma már bírósági döntés van róla, hogy ezt lehet állítani róluk. Mi is közzétettünk egy listát, amelyben felsoroltuk, milyen elnéző az ügyészség, ha kormányzati korrupcióról van szó.

A koncepciós per (vagy kirakatper) olyan per, melyet egy előre megtervezett (általában politikai) koncepció szerint folytatnak le. A koncepciós pereken belül megkülönböztethetünk konstruált pereket, amikor a vád hamis bizonyítékokon alapul. Másik fajtája a tendenciózus per. Ez esetben jogszabály- vagy törvénysértés történik, de általában a jogszabály vagy törvény kiforgatásával (az 1950-es években Magyarországon gyakran az 1946/VII. tc. átértelmezésével), vagy amorális jogszabályok alkalmazásával. Ezeket a pereket szintén előre megtervezett politikai koncepció miatt indítják. (Wikipédia)

A most folyamatban lévő, Czeglédy Csaba elleni eljárásban is számos elemét felfedezhetjük a politikai szándéknak. Olyan furcsaságok vannak az ügyben, amik elképesztően nonszenszek:

Dobrev Klára nagyon pontosan fogalmazta meg tanúkihallgatása során az egész cirkusz lényegét:

„Tanúkihallgatásom egyetlen célját abban látom, hogy a Fidesz kampányának megfelelően a kormánypárti sajtóban többször le lehessen írni, lehessen fényképet készíteni arról, hogy a kormány egyik legádázabb politikai ellenfelének, Gyurcsány Ferencnek a feleségét büntetőüggyel hozzák összefüggésbe. Hogy ebben az eljárásban bárki parancsra, utasításra, vagy saját meggyőződésére vesz részt, azzal csak a saját lelkiismeretének tartozik elszámolni.”

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy visszafelé is elsülhet ez a fegyver. Ha elég magabiztos az eljárásban résztvevő, és nem ijed meg az ügyészek kérdéseitől, kihasználhatja „egy kis kampányolásra” a kihallgatást, ahogy tette ezt Gyurcsány is, és most a felesége. Egy ilyen megjelenés lehetőséget ad arra is, hogy fentebb pozicionálja valaki magát a politikai életben, hiszen megkapja az ingyen reklámot, mártírként tüntetheti fel magát, és a felszínen tarthatja a népszerűségét.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!