Kiderült a botrány: Megpróbálták csendben eltávolítani a menekülteket befogadó plébánost

Németh Zoltán már nem körmendi plébános – írja a Szemlélek blog.

A plébános még tavaly decemberben fogadott be nyolc menekültet a körmendi plébániára. Ez nem sokkal azután történt, hogy a városban elterjedt egy álhír, miszerint a menekültek kézilabdás lányokat zaklattak. A plébános lépése éppen ezért nem kis szelet kavart, a Szemlélek blognak adott interjújában akkor arról is beszélt, hogy lesorosbérencezték emiatt.

Az egyházi témákat befogadó blog értesülései szerint Székely János, az újonnan kinevezett megyéspüspök rögtön az első munkanapján ellátogatott Körmendre, hogy felajánlja Németh Zoltánnak a celldömölki plébániára való áthelyezést. A körmendi plébános ezt el is fogadta.

Németh Zoltán azonban ezután két hónapig nem költözhetett be a celldömölki plébániára. Az állam félmilliárdot adott az épület felújítására, de ez még mindig nem készült el.

Az áthelyezés azért is furcsa, mert az ilyen döntéseket általában hónapokig készítik elő. Németh Zoltánt viszont meglepő gyorsasággal helyezték át.

A Szemlélek blog szerint, ha nem pasztorális indok áll az áthelyezés mögött, akkor valóban az Állami Egyházügyi Hivatal hathatós ténykedését idézi a módszer, csak épp a XXI. században, demokratikus keretek között nem nagyon volna keresnivalója ilyesminek.

Még az is lehet, hogy nem érkezett semmilyen kérés, presszió állami részről, egyszerűen az egyházi vezetés látta jobbnak magától a kialakult „konfliktus” ilyen módon történő megoldását.

A Szemlélek megpróbálta megkeresni a plébánost, ő azonban nem kommentálta az ügyet. „Annyit mondott, hogy 10 évig szolgált Körmenden, így akár időszerűnek is nevezhető a váltás, örömmel szervezi a lelki életet Celldömölkön. Azt ő is jelezte, hogy egyértelműen beszédesek áthelyezésének körülményei” – írják.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!