Döbbenetes döntést hozott az Alkotmánybíróság: szörnyű fegyvert adott a Fidesz kezébe

Kép forrása: nol.hu

Számos szocialista politikust hurcoltak meg éveken keresztül, különféle vádakkal, amelyeket aztán később ejtettek. A büntetőeljárások sora azonban megbélyegezte őket, és a közvéleményben is rájuk nyomta a bűnöző bélyeget. Említhetnénk itt Hagyó Miklóst, Hunvald Györgyöt, Hiszékeny Dezsőt vagy éppen Schwartz Bélát.

Mind a nokiás dobozokról szóló legendák, mind a vezetőszár olyan képek a hírolvasóknak, amelyek örökre hozzákapcsolódnak a bűnözőnek titulált politikusokhoz. Nem véletlen, hogy a már felmentett Hunvald György, korábbi szocialista országgyűlési képviselő, VII. kerületi polgármester feljelentést tett, amiért néhány sajtóorgánum továbbra is azokat a képeket használta fel, amelyeken bilincsben, vezetőszáron ábrázolják őt, rendőri kísérettel, kitakarás nélkül.

Hunvald György a képeteket közlő sajtószervek – a hvg.hu és az Index – ellen indított perben azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az alperesek az ő engedélye nélkül készített felvételek felhasználásával megsértették a képmás védelméhez fűződő jogát.

A személyiségi jogi pert lezáró döntésében a Kúria kimondta: a közérdeklődésre számot tartó eseményről tudósítás joga elsőbbséget élvez a felperes képmás védelméhez fűződő jogához képest. Ezután Hunvald György alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez, amelyben alaptörvény-ellenességre hivatkozva kérte a Kúria ítéletének megsemmisítését. Álláspontja szerint azok a jogerős ítélet meghozatala előtt róla közölt fotók, amelyek őt bilincsben, vezetőszíjon ábrázolták, azt a látszatot keltettek, hogy ő bűnös.

Az Ab határozatában rögzítette, hogy a társadalom széles rétegét érintő büntetőügyről adott tájékoztatás a sajtószabadság körébe tartozik, a büntetőeljárás során pedig önmagában nem sérti az ártatlanság vélelmét a kényszerítő intézkedések alkalmazása. Továbbá jelen ügyben köztudomású ténynek minősült az indítványozó előzetes letartóztatása, amellyel összefüggésben a kényszerítő eszközt alkalmaztak vele szemben. Az pedig nem állapítható meg, hogy erre azért került volna sor, hogy az indítványozót bűnösnek mutassák be a nyilvánosság előtt.

Az Ab a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága esetjogára is támaszkodva kimondta, hogy bár a büntetőeljárások során a hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk az érintett ártatlanság vélelméhez fűződő jogát, ez azonban nem érintheti a sajtó szabadságát. Nem alaptörvény-ellenes, ha a sajtóban közölt tudósításhoz olyan képi illusztrációt csatolnak, amelyen az érintett a jogerős ítélet meghozatala előtt vezetőszáron és bilincsben látható, ez önmagában nem sérti az ártatlanság vélelmét. Az Ab az alkotmányjogi panaszt elutasította.

Mindezzel az AB olyan fegyvert adott a Fidesz kezébe, amit a kormánypárt minden gátlás nélkül fel is fog használni. A fideszes ügyészség által vádolt politikusok mostantól címlapokon, vezetőszáron, bilincsben tündökölnek majd, hiába mentik fel őket a hosszas procedúra után. Efféle eljárást eddig maximum Törökországban tudtunk elképzelni. Ezek szerint most már nálunk is bevett gyakorlat. Az orbáni „demokráciába” úgy tűnik, belefér…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!