Németországban egymillió embernek nincs lakása

Csaknem egymillió embernek nincs lakása Németországban, a többségük menekült – mutatta ki a héten megjelent elemzésében a lakástalanokat segítő szövetségi munkacsoport (BAGW).

A civil szervezet becslése alapján tavaly 858 ezer ember élt Németországban bérelt vagy saját tulajdonú lakás nélkül. Ez 150 százalékos emelkedés a legutóbbi, 2014-ben készített felmérés óta.

A növekedés elsősorban a nemzetközi menekültválságnak tulajdonítható; a lakástalanok többsége, 436 ezer ember menekült státuszban van és közösségi szállásokon él.

Azonban a lakástalanság a menekülthullámtól függetlenül nagymértékben növekedett, tavaly a menekültek nélkül 422 ezer lakástalan élt Németországban, ami csaknem 100 ezerrel több a 2014-ben regisztrált 335 ezerhez képest.

Az utcán élők, hajléktalanok száma tavaly 52 ezer volt, ami két év alatt 33 százalékos emelkedést jelent. A lakástalanok jellemzően egyedülállók, több mint 70 százalékuk férfi. Jelentős részük az Európai Unióba 2004 óta felvett országok állampolgárai közül kerül ki, arányuk tavaly 12 százalékos volt, ami nagyjából 50 ezer embert jelent. Ők főleg a nagyvárosokban élnek, általában hajléktalanok.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!