Iszonyat jelentést tettek közzé a gyógyszerek hatóanyagairól – figyelem mindenki érintett lehet

Forrás: Wikipédia

Feleslegesen brutális mértékű hatóanyag-dózist tartalmazó orrcseppek, mit sem használó, vagy egyenesen ártó megfázás elleni szerek: ijesztő eredményre jutott egy francia vizsgálat a piacon lévő vény nélkül kapható gyógyszerekről, amelyeknek a felét feketelistára tennék a szakértők – írja az azonnali.hu, hozzátéve, hogy a vizsgán megbukott gyógyszerek egy része Magyarországon is elérhető, és széles körben használt a megfázásos szezonban.

A cikk a legnagyobb francia fogyasztóvédelmi lapra, a 60 millions de consommateursre (60 millió fogyasztó) hivatkozva jelzi, hogy melyik gyógyszereket tiltaná be szívesen Franciaországban a fogyasztóvédelem.

A 62 vény nélkül kapható, most tesztelt gyógyszer fele ilyen, feketelistára tennék például a Fluimucilt, Strepsilst, a Dulcolaxot és a Lidocaine-t is.

Ráadásul az arány is egyre rosszabb: a 2015-ös vizsgálat még csak a vény nélkül kapható gyógyszerek 35 százaléka volt feketelistára érdemes, szemben a mostani 50 százalékkal.

Az egyik szakértő szerint az egyik probléma az, hogy

a nagyközönség csak a reklámokból ismeri a gyógyszereket, ami nem igazán megfelelő információforrás.

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy ezek a gyógyszerek átlagosan 43 százalékkal kerülnek többe, mint azok a hasonló hatóanyagúak, amiket orvos ír fel.

A vizsgálat szerint ezeknél a gyógyszereknél a hatékonyság és a kockázat aránya egyáltalán nem hajlik a pozitív irányba, némelyiknél pedig olyan brutális mennyiségű hatóanyagot sűrítenek egy dózisba teljesen fölöslegesen, mintha nem is ágyúval, hanem páncélököllel lövöldöznénk verébre kórokozókra.

Az azonnali.hu azt is hangsúlyozza, hogy a Franciaországban bevizsgált gyógyszerek márkaneve nem mindig egyezik a Magyarországon forgalomban lévőkkel, ezek egy részét a gyártó más országokban más néven forgalmazza, illetve nálunk más gyártó termékei kaphatók, de ugyanazokkal a francia vizsgálat szerint káros, vagy legalábbis vitatható hatású hatóanyagokkal.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!