Nagyon rossz hírt kell mondanunk a magyar rákos betegeknek és hozzátartozóiknak

2017.11.09. 15:55

Nem sok ország van az EU-ban, ahol rosszabb a sugárkezelésre várók helyzete, mint itt. Szlovákia viszont a kontinens élvonalába került. – írta a Hvg az Eurostat adataira hivatkozva.

Az uniós felmérésből kiderül, hogy Magyarországon még annál is rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. Csupán öt ország áll valamivel mögöttünk az egy főre jutó sugárterápiás gépek vonatkozásában. Magyarországon ez a szám 100 ezer lakosra vetítve 0,46 (!) gép – ennél csak Portugáliában, Lengyelországban, Lettországban, Észtországban, valamint Romániában rosszabb az arány.

A régiónkból Ausztrián kívül Szlovákia (100 ezerre 1,24 gép jut) áll a legjobban. Sőt. A 2004-ben velünk együtt az EU-hoz csatlakozó országok fele már az európai élvonalba tartozik, így mondjuk a cseh, szlovén vagy szlovák páciensek nagyobb eséllyel gyógyulhatnak fel akár ugyanabból a típusú rákos megbetegedésből, mint magyar társaik.

Szlovákiánál maradva kijelenthető: a sokszor lesajnált északi szomszédunk kétszer olyan jól felszerelt sugárterápiás gépekkel, mint Magyarország. A lista élén szereplő Dániáról már nem is beszélve. Innen, Orbán magyar ugarjáról nézve az már a Mars.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!