Olyan listát tettek közé Szili Katiról, hogy még a fideszeseknek is büdös lesz

Semjén Zsolt, Szili Katalin és Bíró Zsolt - korpa közt // kép MTI

2017.11.06. 13:30

Szili Katalin a milliárdokból működtetett állami tévén ekézte volt pártelnökét, Gyurcsány Ferencet, amiért az aláírásgyűjtésbe kezdett a határon túli magyarok szavazati jogának megvonásáért.

Szili szerint Gyurcsányt ezzel a lépésével kiérdemelte „nemzetietlen” jelzőt, volt pártelnökét a Fidesz mellényzsebéből a nemzet újbóli megosztásával vádolja.

Szili időről időre felbukkan, legújabb „szerepéhez” vezető út hosszú, és rögös, vegyük ezt most górcső alá.

Feldolgozhatatlan trauma

Szili Katalin borzasztóan sokat szenvedhetett Gyurcsány pártelnöksége alatt. Mielőtt mindkét figura ‘elegánsan’ dezertált az MSZP-ből, addig kénytelenek voltak a párt felső vezetésében szenvedni. Főleg Szili.

Gyurcsány 2004-es hatalomra kerülése idején Szili Katalin ugyanis a párt alelnökeként működött, 2005-ben pedig a képviselő asszony volt a baloldal köztársasági elnök-jelöltje. Micsoda cudar idők lehettek!

Szili elmondása szerint 2006-ban orrolt meg végleg Gyurcsányra, amikor az őszödi beszéd nyilvánosságra került. Ekkor már „külön utakon járt”, és bár megalapította Szociális Unió nevű mozgalmát, az a napnál is világosabb volt, hogy Szili átült a Fideszbe.

A 2010-es kormányváltás után a kezdetben még függetlenként a parlamentben ücsörgő képviselő asszony hamar gazdára talált, a 2011-es alkotmányozási folyamatban már a fideszes Szájer József mellett tanakodott a párt autoriter rendszerének kidolgozásáról.

2015-től már a tisztabeszédű Semjén Zsolt mellett parolázhatott Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottjaként.

Szili Katalin listája

Mentelmi-ügy

A kormányváltással frissen helyet cserélt Szili 2011-ben – függetlenként – a Fidesszel együtt megszavazta Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését. Nem, nem a bosszú vezérelte, ne legyünk ilyen rosszindulatúak!

„…szavazatom indíttatása nem politikai, nem a személye ellen szól, hanem azt az igényt fejezi ki, hogy minden ilyen ügyben az igazságszolgáltatásnak kell döntenie.” (Szili Katalin)

A volt kormányfőt – Bajnai Gordonnal együtt – a nagy elszámoltatás hevületében izzó fideszesek minden áron bíróság elé akarták állítani a sukorói telekcsere ügyében. Akármennyire is vágyott a jobboldali média olyan vágóképekre, ahol a volt szocialista miniszterelnököket vezetőszáron kísérgetik a smasszerok, végül csalódniuk kellett; a bíróság nem találta őket vétkesnek.

De nincs mese. Ezt a kielégíthetetlen vezetőszár-fétist mégiscsak muszáj volt kiszolgálni; ha már nagyágyúkat nem lehetett kompromittálni, azért valami szocit csak sittre kell vágnunk – gondolták. Ezért kerestek tovább. Lett is áldozat. Az ügy két szereplője Császy Zsolt és Tátrai Miklós letöltendőt kaptak – annak ellenére, hogy a másodfokon eljáró bíróság bűncselekmény hiányában felmentette őket.

Nemzeti konzultáció és alkotmányozósdi 

Szili Katalin 2011-től tagja volt annak a testületnek, akik a Fidesz új alaptörvényét tákolták össze – és hab a tortán, hogy az erről szóló nemzeti konzultációs levélszemét az ő aláírásával is el volt látva.

„Az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban tizenkét kérdésből álló kérdőívet küld a választókorú állampolgároknak a napokban a nemzeti konzultációs testület, jelentette be vasárnap a fideszes Szájer József, a grémium vezetője és a korábban MSZP-s, jelenleg független parlamenti képviselő, volt házelnök, Szili Katalin, a testület egyik tagja.” – Írta az Index 2011-ben.

Szerinte az alkotmányozás nem a napi politika ügye, az egy fontos és „jó” dolog, amibe bele kell állni. Emlékezzünk szavaira őfelsége ellenzékéről: „Jól működő demokrácia nincs konstruktív ellenzék nélkül. Az általam képviselt Szociális Unió is ezt vállalja” Aztán, hogy világos legyen, egyszerűbben is megfogalmazta ezt a gondolatot Orbán miniszterelnökségén tartott sajtótájékoztatón:

 „mi, magunk, egy értékközösség is vagyunk”

-mondta ezt fideszesek közt.

Kamupártok gyűrűjében

2014-ig aztán nem is nagyon vették elő a kormánypártok, hagyták békében, Szili nem is borzolta a kedélyeket egy épp a választásokra időzített könyvvel, mint a Zuschlag. Neki nem ez a szerep jutott.

A választásokon elindította új pártját a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártot (KTI), mely nem söpört be túl sok szavazatot, ráadásul az utólagos vizsgálaton is megbukott. Mint kiderült, a párt hiányos adatokat bocsátott az Állami Számvevőszék rendelkezésére, így nem lehetett megállapítani, hogy például betartották-e a kampánylimitet.

A „Katipártról” azóta se hallani, a honlapjukon a legutolsó bejegyzés 2014 októberi – ami így sok hasonlóságot mutat a kamupártok honlapjaival. Persze ‘nyilván’ Szili pártja nem kamupárt.

Millió-millió rózsaszál

És mindezt miért? Ha van valami ami igazán megéri akkor az egymillió forint havonta. Persze ezt cinikusan mondom, némi iróniával. Mert amiért igazán megéri az az, hogy az ember gyermeke Semjén Zsolttal turnézhat. Kiállhatnak együtt sajtót tájékoztatni, fújhatják ugyanazt a szelet. Ehhez képest a havi egymisi már csak hab a tortán. Meg azon a cseresznye.

A 168 óra készített 2015-ben a képviselő asszonnyal miniszterelnöki megbízott asszonnyal egy interjút, ahol a mocskos anyagiakra is rá kellett térni – mégis csak egy fontos kérdés ez na:

„– Megdolgozom a béremért. Csak júliusban hétezer kilométert autóztam, Csángóföldtől kezdve végigjártam majd minden területet. Könnyű innen, Budapestről, az V. kerületből bármit megítélnie annak, aki nem jutott messzebb Pest megyétől. Ráadásul házelnök voltam, és ledolgoztam majdnem negyven évet. Ebből huszonötöt a közéletben, ahol másokkal ellentétben mindig meg kellett méretnem magam. De én most nem személyeket, hanem a magyarság ügyét szolgálom, amit az elmúlt hu­­szon­­hét évben nem oldottunk meg. Meg­­tisztelőnek éreztem ezt a felkérést az elmúlt húsz év ádáz politikai vitái után. A gyűlölet sehova nem vezet.”

Schmitt Pál szavai jutnak az ember eszébe ilyenkor: „Ami jár az jár”.

Rövid múltidéző időutazásunk végére értünk. Szili helycseréje szerepcserével is társult, legújabb szerepe pedig éppen most a választások előtt pár hónappal találta meg. Gyurcsányt kell „ütni”, az ütőeszköz pedig ezúttal is a határon túli magyarokból formált képzeletbeli narancssárga bézbóz-ütő.

Az árulók – küzdhetnek akármennyire is keményen, lemehetnek akármilyen mélyre új gazdájuk kegyeiért – mind egy sorsra jutnak. Az árulókat kilökik. Az árulókat megvetik. Előbb-utóbb a Fideszben is. 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!