Bál helyett botrány az Operaházban: Fellázadtak az ex-hírtévés Ókovács Szilveszter diktatúrája ellen

Törvényes lett volna az operaházi dolgozók október 28-ra meghirdetett sztrájkja – ezt mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügy Bíróság végzése.

A munkavállalókat képviselő három szakszervezet azért hirdetett sztrájkot, mert Ókovács Szilveszter főigazgató korábban egyoldalúan mondta fel a dolgozók kollektív szerződését.

Az igazgató viszont annyira becsinált, hogy a jelzett időpontban elmarad a Hugenották című új darab premierje, hogy az általa hajdan a Hír TV-ben még annyira üldözött bolsevik módszerhez fordult.

Simán megzsarolta a törvényes jogukkal élni kívánó dolgozókat, amiről így számolt be a szakszervezet képviselője

/…/A Hugenották főpróbáját a főigazgató megszakíttatta, és a nézőtérre parancsolt társulati tagokat megfenyegette. Amennyiben élni merészelnek alkotmányos jogukkal, úgy bosszúból kezdeményezni fogja a Magyar Állami Operaház gazdasági társasággá történő átalakítását és a társulatnál csoportos létszámleépítést hajt végre.

Ellenben ha a sztrájk elmarad, úgy az előadás – önbecsülésüket feladó, önmagukat és társaikat eláruló résztvevőinek – hamis háláját kimutatva háromszoros közreműködési díjat kegyeskedik kifizetni.

Ez szerény becslések szerint is tízmilliós nagyságrendű kiadás.

Ugyanakkor a szakszervezetek szapulása közepette, újra meg újra kijelentette, hogy a kollektív szerződést nem hajlandó megkötni. A megfélemlítést fokozandó, bejelentette, hogy a MÁO bírósághoz fordult, kérve a sztrájk jogellenességének megállapítását. Nem rejtette véka alá, hogy ha a bíróság a jogellenességet megállapítja, a sztrájkban résztvevők között rendet vág – írja a dokumentumban az ODFSZ.”

Az Operaházi Dolgozók Független szakszervezetének elnöke, Bárány Péter Balázs szerint az operaház igazgatójának fenyegetőzése nem riasztotta el a dolgozókat a sztrájktól, a bírósági döntés pedig csak megerősítette az igazukat. Mindez nem vette el a kedvüket sőt: bizony „borul a díszlet újra”, ha nem kapják meg a kielégítő választ a követeléseikre.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!