Kiderült: Olyat lép meg a választások előtt a Fidesz, amire még nem volt példa

Gulyás Gergely és Kósa Lajos a Parlamentben Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

2017.11.02. 9:20

A választási törvény megváltoztatásáért (is) életre hívott, Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom volt eddig szinte az egyetlen olyan kézzelfogható valami, ami egy platformra tudta terelni az ellenzéki pártokat. Az MSZP-től – a pozitív semlegesség jegyében – a Jobbikig.

Sajnos az egészből annak ellenére nem lett semmi, hogy a közösen kidolgozott igazságosabb és arányosabb választási rendszer-javaslat mellett mindenki letette a voksát.

A széles tömegeket azonban nem érdekli a választási törvény, és bármennyire is volt mérföldkő a magyar politikában az, hogy az ellenzék kiállt egy ügy mellett, a mai egymondatos, vagy egyszavas kampányszlogenek világában ez finoman szólva is túlhaladja a választói kapacitást.

A cél az lett volna, hogy már 2018-ban az új rendszer szerint szavazhassunk, a kormányon azonban nem sikerült áterőszakolni a javaslatot, azt a Fidesz-KDNP-s többség érthetően lepattintotta, így a mozgalom törekvése, mely a fideszes kétharmadot bebiztosító választási törvényt zúzta volna szét, megbukott.

A választási törvény bármennyire is fontos, az apolitikus tömegek előtt érdektelen – és ezt a Fidesz is tudja.

Sziklaszilárd

„Választások előtt fél évvel a törvényt nem lehet megváltoztatni” -hallhattuk kormánypárti politikusoktól, amikor megkérdezték tőlük, mi a véleményük az új javaslatról. Persze aki hamar le akarta zárni a kérdést csak annyit mondott, hogy; „nem is kell, mer’ jóvanazúgy”.

Aztán ma kiderült, mégis meg lehet változtatni. A Fidesz által rendszeresen gyakorolt villámtörvénykezéssel fontos, az ország egészét érintő kérdésekben két cigiszünet közt le lehet zavarni a szavazást, nyomkodják is a gombokat a Fidesz bágyadt képviselői, ahol a több száz oldalnyi blabla között vannak gondosan elrejtve költségvetést, szólásszabadságot, vagy éppen gazdasági holdudvarok elősegítését célzó törvények. Elegánsan.

Az új, fideszes javaslat szerint azonban úgy változna a törvény, hogy ha a választásokon induló pártok nem érik el a félszázalékos eredményt, abban az esetben vissza kell fizetni az állami támogatást, előzőleg pedig nyilatkozni kellene a párt vezető testületéről, amelynek tagjai vagyonukkal felelnének. – erről Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője számolt be sajtótájékoztatóján.

Ez egy óriási kiskaput zárna be több száz kamupárt előtt, akik csak felvették az állami támogatásnak szánt milliókat és leléptek vele – tehették mindezt úgy, hogy senki nem vonta őket felelősségre. 

A 2014-ben debütáló választási törvény által megnyitott kiskapukat most talán azért is zárhatják be, mert a 8 évnyi fideszes kormányzás életre hívott olyan szerveződéseket is, akik a kormánypárt szavazótáborát is apríthatják – pontosan úgy, ahogyan a „valakik” által megszervezett kamupárt-cunami a legutóbbi országgyűlésin, ami éppen a baloldali ellenzéki összefogástól csippantott le százalékokat.

Bár ez a kamupárt-ellenesség kétségtelenül előrelépésnek minősül, az ugyanakkor persze kérdés, hogy miben változik még a sziklaszilárd választási törvény, hiszen azt akár a választások előtti héten is megpiszkálhatják, ahogy épp jólesik.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!