Hétfőn kisöpörhetik az országgyűlést a kéményseprők – ha nem maradnak magukra

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke egy rádióinterjúban jelentette be, hogy hétfőn 08:30-kor a Parlament előtt tüntetnek a törvénymódosítási javaslat elfogadása ellen.

Elmondása és reménye szerint az egész ellenzék és „a jövő nemzedékek szószólója” is mögéjük állt.

–Súlyos hibát követett el a törvényalkotási bizottság azzal, hogy átengedte a kéményseprési törvény módosítási javaslatát. Ezzel a döntéssel ugyanis számos magyar család sorsa megpecsételődött – indokolta Vámos Csaba a tüntetés okát.

Korábban az ATV-ben elmondta: vannak olyan országok, ahol egyáltalán nem ellenőrzik a kéményeket, de meglepetésre nem keleten, sokkal inkább nyugaton kell keresgélni az ilyen országokat. Vámos szerint az olyan nyugati országok jelenthetnek negatív példát, mint Hollandia, Belgium vagy éppen Franciaország, ahol állítása szerint „többezres a kéménytüzek száma, több tízes, százas a kategória a szén-monoxid-mérgezések tekintetében.”

A parlament által eredetileg múlt kedden jóváhagyott jogszabály-változtatás szerint a jövőben megszűnik a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzése, az ilyen vizsgálatokat önkéntes alapon kell majd megrendelniük a tulajdonosoknak.

Ez a változás a szakma és az ellenzéki pártok szerint hatalmas mértékben növeli a fűtési balesetek, köztük a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek kockázatát. Erre hivatkozva küldte vissza megfontolásra Áder János köztársasági elnök is a törvényjavaslatot a jogalkotóknak, még múlt pénteken.

A bizottság azonban figyelmen kívül hagyta a köztársasági elnök, a szakmai szervezetek és az ellenzék egybehangzó kifogásait,

így várhatóan a parlament kormánypárti képviselői a jövő héten ismét megszavazzák az új rendelkezést.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!