Botrányos leleplező dokumentumfilm a bájos gumicukorról

A Haribo előállításához több speciális dologra is szükség van, ilyen például a karnaubaviasz, amit egy Brazíliában őshonos faféle termel. A fa az ország legszegényebb régiójában található meg, a Haribo pedig a régió szegénységben élő embereit dolgoztatja, gyakorlatilag éhbérért.

A német ARD televíziós készített riportot arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak azok a gyári munkások, akik a nálunk is ismert és kedvelt gumimacikat készítik.

Ráadásul olyan cégtől szerzik meg a gumimacikhoz szükséges zselatint, ahol a disznók jobb híján a saját ürülékükben kénytelenek feküdni, az ott dolgozók pedig hagyják ott oszlani az elpusztult állatokat a többi között.

A munkásoknak az a feladatuk, hogy a fák termelte viaszt lecsapolják. Egy viaszmunkás napi 40 brazil reált kap, ami 3200 forintot ér és 400 forintos órabérnek felel meg.

Az éjszakai műszakot vállalók gyakran a fák között vagy az őket szállító járművekben alszanak. WC-re se nagyon tudnak kimenni, ugyanis a cég nem vette a fáradságot, hogy megteremtse legalább a minimálisan szükséges körülményeket az esőerdőben.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!