Döbbenetes vallomás a szexuális zaklatásról: ezúttal férfiszemmel

Mitől lenne más? (kép: Internet)

Az utóbbi időben a a nőket ért szexuális zaklatások körül forog az egész internet. Az Alyssa Milano által kezdeményezett #meetoo kampányát pillanatokon belül felkapták a közösségi oldalak. A színésznő a Weinstein-botrány után írta ki a Twitterre, hogy őt is molesztálták már és azt tanácsolta, hogy mindenki, akit ért már hasonló támadás, írjon egy posztot és ossza meg egy me too (velem is, én is) hashtaggel.

Döbbenetes, micsoda lavina indult el ezzelé a kampánnyal, hogy hányan tettek közzé hasonló, megrázó történeteket. Ennek köszönhetően megtudta a világ, hogy mennyire általános dolog a nőket ért szexuális zaklatás. Szinte mindenkivel történt már hasonló eset a világon. Emellett megtudtunk még valamit, méghozzá azt, hány ember, férfi és nő hibáztatja az áldozatokat, gondolja úgy, hogy a szenvedő alanyok valamilyen formában kivívták sorsukat, és ez baromi szomorú s felkavaró. Emellett a hozzáállás mellett valóban azon csodálkozunk, hogy sokan miért csak évekkel később vallják be az áldozaok, mit tettek velük?

És ezzel az egésszel újabb lavina indult el. Viták s szópárbajok férfiak s nők, feministák s hímsoviniszták között…mindkét fél azért támad, hogy védje magát. Pedig meg kéne végre érteni, hogy az erőszak – tegye azt bárki, legyen bármilyen pozícióban s legyen bármennyi pénze – az bizony elítélendő és pont. Nincs tovább. Ugyanúgy elítélendő, ha nőkkel erőszakoskodik valaki, mint ha férfiakkal. Mert bizony ilyen is van, ráadásul nem is kevés.

Kedves Uraim!

Ne haragudjatok a nőkre, mert végre ki merik mondani, amit éveken át magukba fojtottak. Tudjuk jól, hogy titeket is érnek attricitások, a ti lelketek s akár testetek is sok esetben sérül. Ez nem férfi-nő kérdés. Ez a kampány, ami megy, rólatok is ugyanúgy szólhat, ha hagyjátok. Dobjátok félre a társadalmi nyomást, miszerint egy férfi akkor férfi, ha erős marad, sosem sír, sosem panaszkodik. Ezt felejtsük el végre. Ti is ugyanolyan érző emberek vagytok, mint mi. Emberek. Mind azok vagyunk. Emberek, kik esendőek, kik hibáznak, kiket bántanak lelkileg vagy testileg.

Épp ezért most jöjjön két tanulságos történet (a sokból) az internetről, amit ti, férfiak osztottatok meg a #meetoo kapmány keretében. Az első egy nevét nem vállaló férfitól, aki az egyik óriási Facebook-csoportban rakatta ki történetét az adminnal és egy másik vallomás a népszerű zenésztől, Czutor Zoltántól:

ffi 1

czut

Egy a lényeg: SOHA NEM SZABAD AZ ÁLDOZATOT HIBÁZTATNI! Hisz ahogy a nők megkapják a „minek ment oda, túl rövid a szoknya, kellett neki este futni” támadásokat, úgy a férfiak is megkapják a magukét: „micsoda gyáva, ha hagyja magát egy nőnek, megérdemli, hülye papucs”. Inkább támogassuk egymást, hisz szinte mindannyiónkat bántottak máár életünkben. Kit így, kit úgy.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!