Ezt a csatát már elvesztette Orbán

Fotó: MTI

Az autokrata rezsimek egyik jellemzője, hogy próbálják a széles rétegeket elzárni a minőségi oktatástól, hiszen annál könnyebb egy ország lakosságát propagandával félrevezetni, minél szűkebb a látóköre. Orbán sem tett mást, mikor folyamatosan csökkentette az oktatásra fordított összegeket, amikor elvette az egyetemek autonomitását, mikor bevezette a működésképtelen Klikk-et. Cinizmusát mi sem jelzi jobban, minthogy saját lánya, Ráhel viszont Svájban tanult.

A Világgazdasági Fórum (WEF) legutóbbi versenyképességi jelentése tökéletesen megmutatta, milyen súlyos helyzetben van  Magyarországon az oktatás színvonala. A legdurvább megállapítás: „a legfrissebb tudáshoz a többség jellemzően nem fér hozzá.” Közben természetesen a rezsim fenntartói tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos a minőségi oktatás, nem véletlen, hogy többük a most annyira támadott CEU hallgatója volt. Az oktatásra fordított összegeket ha a GDP arányában nézzük, akkor olyan országok előznek meg minket mint Dél-Afrika, Brazília, Mexikó, közben pedig 1999 és 2015 között 30% csökkent az egy diákra fordított összeg (szintén a GDP arányában nézve).

Ebben az ütközetben azonban Orbán nem nyerhet. Bármennyire szeretné kerítések közé zárni a lakosságot, nem sikerül. Egyre többen választják a Dublinban, Berlinben, Grazban, Bécsben és Helsinkiben – EU-s állampolgárok számára gyakran ingyenesen – elérhető képzéseket. Ha ezek a fiatalok a képzés után visszajönnek, ők már nem lesznek a megtéveszthető, manipulált tömeg részei.

Csak jöjjenek vissza.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!