Megtaláltuk a megfelelőt: ilyen miniszterelnök kellene Magyarországnak is!

A világ egy sokkal nyugodtabb, békésebb és élhetőbb tájékán, a csodálatosan szép Új-Zélandon vasárnap választásokat tartottak. Jacinda Ardern lett az új kormányfő. Ne aggódj, ha ez a név nem mond semmit, nekünk sem mondott, míg nem olvastunk róla a 444.hu oldalon.

Nem is annyira meglepő, hogy Magyarországra még nem jutott el a politikusnő híre, mivel egy meglehetősen fiatal és fiatalos kormányfőről beszélünk. Egészen konkrétan ő a legifjabb miniszterelnöknő az egész világon. Mégsem ez teszi különlegessé.

A vasárnap tartott választásokon Bill English eddig kormányzó jobbközép pártja nem tudott elég helyet megszerezni, és senki sem akart koalícióra lépni velük. Így történhetett meg, hogy a Munkáspárt összeállt a zöldekkel és az „Új-Zéland az Első” nevű párttal, a miniszterelnök pedig a 37 éves Ardern lesz.

Új-Zéland új miniszterelnöke elsősorban a fiatalok és a nők körében lett népszerű, de híveket szerzett magának azzal is, hogy:

  • korlátozná a bevándorlást
  • ingyenessé tenné a felsőoktatást
  • dekriminalizálná az abortuszt.

Ardern a választások előtt már annyira népszerű volt, hogy a jelenségnek nevet is adtak, ez lett a jacindamania.

A politikus imázsán az is sokat dobott, hogy szabadidejében dj-ként zenél, kiemelten fontosnak tartja a nők jogait. Bill English hívei már hónapokkal a választás előtt betalálták azzal, hogy nincs gyereke, csak egy macskája, de miután augusztusban pártelnökké választották, egy tévéműsorban konkrétan feltették neki a kérdést, terveznek-e gyereket tévés párjával. Ardern válaszában elfogadhatatlannak nevezte, hogy 2017-ben egy nőtől ilyet kérdezzenek. 

Nyíltan beszélt arról is, sokat szorong, fél attól, elég jól végzi-e a munkáját, elég jó ember-e, egyáltalán, ő maga elég-e.

Talán éppen az őszinteségéért és a tisztaságáért a választók mégis bizalmat szavaztak neki.

Nálunk kinek szavaztunk bizalmat? Egy szorongását titkoló, frusztrált miniszterelnöknek, aki nemhogy jó fej, de kifejezetten félnivaló. Úgy tűnik, nekünk Orbán kell, az új-zélandiaknak Jacinda Anders.

Oszd meg ezt a cikket, ha szerinted sincs ez jól így!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!