Ezentúl nem írhat fel csak úgy receptet a doki – minden megváltozik, ha orvoshoz mész

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A modernizáció híve vagyok. Szeretném, ha országunk a digitalizáció olyan szintjén lenne, mint Észtország, ahol egyetlen egy kártyával, meg egy mobil eszközzel minden, mondom minden tevékenység könnyedén és gyorsan elvégezhető, ami kapcsolódik az államhoz. Van erre próbálkozás már itthon is, hatalmas előrelépés volt az ügyfélkapu megjelenése, és sok területen van tagadhatatlanul fejlődés.

Azonban most úgy néz ki, hogy a kormányzat az elektronikus receptek bevezetésével bakot lőtt. Maga az alapelképzelés -aminek csak egy része az e-recept- mindenképpen előremutató. Ugyanis az új rendszer bevezetésével, minden adatunk, kórelőzményeink, beszedett gyógyszereink, allergiáink egy adatbázisban lesznek elérhetőek, így ha valaki kórházba kerül, nem kell egy paksamétát magával vinnie a régi leletekből, az orvosa akkor is hozzájut minden szükséges információhoz, ha eddig nem is találkoztak.

Elméletben. Mert ehhez az egészhez az kell, hogy a rendszer teljes egészében működjön. Ennek a rendszernek pedig nem csak a gépek és kábelek a részei, hanem az orvosok, gyógyszerészek és bizony mi magunk is vagyunk. Ha az emberek nincsenek felkészítve az új szisztémára, akkor ebből bizony káosz lesz. Ez már most látszódik előre az orvosok, gyógyszerészek jogos panaszaiból.

A rendszert mindenféle átmeneti, teszt és betanulási időszak nélkül indítják el. Egy ilyen horderejű rendszer bevezetését, általában több hónapos, vagy akár években mérhető tesztelés előzi meg. Gyakran, területi korlátozottságot is előírnak, magyarán kijelölnek mondjuk egy várost, vagy megyét, ahol bevezetik a rendszert. Ott a folyamatos használat során előjönnek a gyerekbetegségek, azokat javítják, meghallgatják a felhasználók javaslatait, beépítik, és csak ezután vezetik be kötelező jelleggel teljes mértékben.

Most úgy néz ki a helyzet, hogy semmi más nem történik, csak ellopnak megint egy kis időt az orvosoktól, hogy nem velünk foglalkozzanak, hanem az adminisztrációt tudják túlélni. Ha kíváncsi az orvosok, gyógyszerészek  véleményére, a 24.hu cikkéből megtudhatja, mit gondolnak a a hamarosan induló rendszerről.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!