Az amerikaiak súlyos vádakkal álltak elő: „valakivel” listáztatja a kormány az ellenzékieket 

Habony Árpád kormányoz (kép: nol.hu)

2017.10.20. 8:40

Elég súlyos vádakkal illették az Orbán-kormányt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) legutóbbi rendezvényén. Elhangzott, hogy a kormányzat közvetve ellenzékieket listáztat, és erre a kormánymédiumokat használják fel.

Erről David J. Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője beszélt, tehát a kritika nem akárhonnan jött. Elmondta, hogy Magyarországon romlott a sajtó és szólásszabadság helyzete, és ezt csak súlyosbítja az, hogy egy „kormányhoz közel álló médium” listát közölt azokról az újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarország számára. – értesült a Népszava.

Ez a közép-ázsiai féldiktatúrákra jellemző, illiberális tempó semmi jót nem vetít előre: ma még csak a kormánykritikus újságírók, holnap már egyszerű átlagemberek is felkerülhetnek egy ellenzéki listára, amit valamilyen teljesen ártalmatlannak tűnő a párthoz közelálló kompánia gyűjt. Aztán rákövetkező nap már lehet, hogy azzal a listával valahol valaki kezd is valamit. Mindig listázással kezdődik. És az ilyennek mindig rossz vége lesz. Elég szörnyű jövőkép.

Maszatolnak a felelősök

Az eseményen elhangzottakra beindult a Fidesz gépezete, így a cáfolatokra sem kellett sokáig várni. A Népszava rá is kérdezett az egyik fő tiltakozónál, Gulyás Gergelynél a Fidesz frakcióvezetőjénél arra, hogy mi alapján cáfolta az ügyvivőt, de Gulyás elkerülte a válaszadást, maradtak az üres szavak.

Pedig érdemes lenne elgondolkoznia azon, mi az, ha nem listázás, hogy a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó érdekeltségébe tartozó, Modern Média Group (MGM) egy portálja már több listát is közölt a „Magyarország ellenségeinek” minősített sajtómunkásokról. Az állami hirdetésekben dúskáló portál nemrégiben nyolc, külföldi orgánumnak dolgozó, ám magyar, s Magyarországon dolgozó tudósítót vett sorba, akikről a cikk szerzői állították: „Soros György külföldi propagandistái” és a céljuk, hogy lejárassák Magyarországot. Az újságíró-listát ezután a közmédia és a többi fideszes propagandatermék is átvette. A kormányportálnál korábban azokat a jobboldali értékrendű, ám nem a Fidesznek dolgozó újságírókat is listába szedték, akiket azzal vádoltak, hogy „elárulták értékeiket és a nemzet érdekét”.

Gulyás tovább tagadott. Szerinte a listázás-vád  „Tényszerűen nem igaz és nem felel meg a valóságnak” – ezt már az atv.hu-nak nyilatkozta, majd jött a szokásos lepattintós duma, hogy szerinte Kostelancik „a valótlan állításokkal tisztán belpolitikai ügyekbe kívánnak beavatkozni”. Megint ott tartunk, hogy a tények szemben állnak egy fideszes karrierpolitikus állításaival.

A listázás-vonatra tegnapi kormányinfóján Lázár János is felszállt: szavaival Gulyást védte, és próbálta elbagatellizálni az amerikai ügyvivő állításait, valamint a listázás tényét.

„Tücsköt, bogarat beszél.” – ennyit tudott kezdeni Lázár a vádakkal.

Nem vagyunk már normális ország, ez nem demokrácia, de nem is politika. Ez hatalomtechnika, ahol elkezdett hullani a forgács.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!