Vigyázzon, Ön is áldozattá válhat! Új, aljas módon hajthat be a NAV adótartozásokat

kép: MTI

2017.10.19. 14:32

Az Index úgy fogalmazott, hogy meglepő, mi egy kicsit tovább is mennénk, egyenesen vérlázító az az eljárásmód, ahogyan a NAV adótartozásokat próbál behajtani.

Félreértés ne essen, az adók meg nem fizetése – hát mondjuk rákosista terminussal élve valóban egy „népellenes bűn” az adót ugyanis be kell fizetni, az ország attól működik, pont.

A történet azonban nem fekete-fehér, egyrészt mert tudjuk, hogy az állam mennyire nem jó gazdája a becsülettel megfizetett adópénzeknek, másrészt mert adótartozása könnyen lehet bárkinek, elég egy rosszul kitöltött nyomtatvány, egy félreértelmezett sor, és kész is a baj.

Amíg Magyarországon – akár a fenti okokból bárkiből lehet „közveszélyes” adótartozó, addig valami nagyon nagy baj van a rendszerrel, és addig a következő történet inkább egy diktatúra lelketlen rohadék eljárásmódja, mint egy adóhátralék-rendezés.

Tegyük hozzá még a legfontosabbat: nem a százmilliónyi, vagy milliárdnyi adóforinttal tartozó sötét alakok a történet főszereplői, ők a Fidesz alatt továbbra is sérthetetlenek, hanem mezei átlagemberek, pár tízezer forintos tartozással.

Mind a Liszt Ferenc Repülőtéren, mind Röszkénél volt olyan eset, amikor egy véletlenszerűen kiválasztott határátlépő csak adótartozásai kifizetése után folytathatta útját, illetve tarthatta meg a nála levő ingóságokat.

Szakértők körében is mély felháborodást váltott ki ez az „újszerű” és erősen szelektívnek tűnő gyakorlat.

A lap megkérdezte Ruszin Zsoltot, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnökét, aki maga is hallott ilyen esetekről.

Az a véleményem, hogyha majd az államtitkárt is feltartóztatják az országhatáron és megvizsgálják, hogy van-e adótartozása, sőt minden politikus, közszereplő átesik ezen, akkor lesz itt az ideje, hogy a katás fodrászokra is sor kerüljön.

Amíg a NAV végrehajtási gyakorlata nem egységes és nem egyenlően jár el mindenkivel szemben, addig nincs miről beszélni!”

Ferihegyi bandák

Az egyik eset egy egyéni vállalkozó fodrászról szól: aki az elmondása szerint mindig rendesen fizette esedékes adókötelezettségeit, de amikor nyaralni volt, megcsúszott egy befizetéssel. Repülővel érkezett haza Budapestre, a zöld folyosón jött át az elenőrzésen, de a NAV egyik munkatársa véletlenszerű kiválasztással kiemelte a sorból. Minden csomagját átkutatták, majd a hölggyel közölték, hogy negyvenezer forint körüli adótartozása van, amit azonnal rendeznie kell. – írta az Index.

Készpénz nem volt nála, de felhívhatott valakit, aki rendezi a helyszínen helyette a tartozást. Kicsit úgy, mintha egy védelmi pénzeket szedő bandába ütközne az ember, akik addig lefogják, amíg ki nem perkálja a kívánt összeget. Annyiban különböznek a NAV emberei a védelmisektől, hogy itt jegyzőkönyv is készült, és az eljárásmódjuk törvényes.

Amennyiben valaki nem ilyen szerencsés, tehát nincs aki hirtelen kisegítse pár tízezer forinttal – abban az esetben a NAV munkatársai találomra kiválaszthatnak lefoglalásra a poggyászából bármit. Telefont, szuvenírt, ruhát, a lehetőségek száma végtelen.

Az egészre azért van felhatalmazásuk, mivel a Fidesz 2016. január 1-től úgy rendelkezett, hogy a vám- és pénzügyőrök láthassák az adótartozásokat, ami akár már másnap végrehajtható, ezért ilyen szabadcsapatok formájában a hivatal rendszeresen él is ezzel a lehetőségével.

 

 

A történet tanulsága természetesen még mindig az, hogy az adókat be kell fizetni, de mivel emberi tényező is van az ügyletben, ezért akár ártatlanul is meghurcolhatnak bárkit, és ez valóban vérlázító.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!