Ebből nagy baj lesz: hazánk egyik legkiválóbb ügyvédje emigrál

Újabb sikeres ember hagyja el hazánkat, nyilván nem ő az utolsó. Nem mosogatni megy Angliába, nem a jobb megélhetésért vág neki a világnak. Politikai okokból emigrál.

Magyar Gábor is emigrál – írja vasárnapi posztjában a Magyar ügyvéd blog, búcsúztatva egyik szerzőjét, aki korábban az Alkotmánybíróságnál is tevékenykedett, valamint az Európai Unió jogalkalmazásában is dolgozott. Jelenleg sikeres ügyvédi irodát irányít, most azonban úgy döntött, visszatér Brüsszelbe.

Nem arról van szó, hogy nem tudtam kibontakozni Magyarországon. Az ügyvédi iroda elég ismert és sikeres – nyilatkozta korábbi szerzőtársainak. A posztból kiderül, hogy Magyar Gábor nem megy messzire, a joguralom és ezen belül az igazságszolgáltatás helyzetét fogja vizsgálni az uniós tagállamokban.

Azt remélem, hogy segíteni tudok abban, hogy Magyarország visszataláljon az EU alapértékeihez, és jóhiszeműen együttműködő tagja legyen az egyre mélyebben integrálódó uniónak.

A mai Magyarországon működő ügyvédek – legyenek bármennyire felkészültek és eltökéltek – jogalkalmazóként kiszolgáltatottak a politikai hatalomnak. A hatalom szándékai egyrészt a gyorsan, kiszámíthatatlanul és nagyon gyakran változó, hevenyészve összehozott, nemegyszer egy-egy konkrét ügyre szabott jogalkotáson keresztül érvényesülnek. Másrészt a jogszabályok szerepe visszaszorul, hiszen az állami szféra eljárásait egyre kevésbé a nyilvános normák, sokkal inkább az informális utasítások, a politikai elvárások határozzák meg. Ilyenkor az ügyvéd csak széttárja a karját. Azt gondolom, hogy bizonyos távolságból vizsgálva ezek az anomáliák sokkal nyilvánvalóbbak. Ha a jogrendszer nem kielégítő működésének tüneteit és ezek okozóit megismerjük, már meg is tettük az első lépést a jogállamiság helyreállítása érdekében. Ez persze egy hosszabb folyamat, de közös érdek az, hogy Magyarország ne maradjon magára ezekkel a kihívásokkal, és ne sodródjon az egyesülő Európa perifériájára – fejtette ki a 42 esztendős jogász, aki az ügyvédi kamarából nem lép ki, mert reméli, hogy a hazai jogrendszer állapota egyszer ismét olyan lesz, hogy bárki lelkiismeret-furdalás nélkül vehet részt az igazságszolgáltatás működtetésében.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!