Fordulat a CEU-ügyben – Németh Szilárdék rohanhatnak sopánkodni

2017.10.04. 8:35

Bukott a kormány CEU-ügyben, akármennyire is harsogja majd az ellenkezőjét a kormánymédia. Persze az is lehet, hogy inkább hallgatnak majd az esetről, a Fidesz rendszeresen elbukott szabadságharcainak utóélete ugyanis mindig a farokbehúzás, és az elkullogás – arcvesztéssel.

Még augusztusban írtuk, hogy hangzatos, nagyívű kijelentései ellenére az Orbán-kormány minden pozícióját feladta a CEU ügyben, és egy-két héten belül meg is születhet a megállapodás New York állammal. Ekkor már nem volt feltétel az USA-ban működő oktatás sem.

Nem ragaszkodott a washingtoni szövetségi kormánnyal kötendő megállapodáshoz sem a kormány. Ez eleve elvetélt ötlet volt, mert az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányának 10. kiegészítése szerint az oktatás nem szövetségi hanem állami hatáskörbe tartozik, ezért az amerikaiak udvariasan átirányították a toporgó fideszeseket New York államhoz.

Októberre meg is született egy ún. egyetértési megállapodás, melyet a Közép-európai Egyetem (CEU) egy New York-i felsőoktatási magánintézménnyel, a Bard College-dzsal közösen írt alá annak érdekében, hogy papíron megfeleljen az Orbán-kormány tavasszal hozott rendelkezéseinek. (Ez a felsőoktatási törvény, vagy lex-CEU néven is ismert áprilisi módosítás feltételül szabta azt, hogy a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban is államilag elismert felsőoktatási intézményként működjön.)

A fejleményekről a budapesti intézmény tájékoztatta a nyilvánosságot. A 24.hu a CEU közleményét idézve azt írta: „az elmúlt hónapok során New York állam és Magyarország kormánya tárgyalt az intézmény budapesti jövőjéről, ezalatt a CEU szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól, hogy elősegítse a tárgyalások sikerét. Ők a tárgyalásokon nem vettek részt, de az eredmények fényében úgy ítélték meg, hogy aláírhatják a megállapodást a Bard College-dzsal annak érdekében, hogy az egyetemnek New York államban is legyen oktatási tevékenysége.”

A CEU rektora: Egy pisztolyt szorítanak a fejünkhöz

A CEU bízik abban, hogy a megállapodás megalapozza a helyzet gyors megoldását. Várják, hogy a kormány aláírja és a parlament ratifikálja a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten.

Az egyetembezárós-balhé a kormánynak ha másra nem is, arra biztosan jó volt, hogy az ország tényleges problémáiról ezzel is el tudta terelni a figyelmet.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!