Meg fog lepődni, de Botka távozása használhat a kormányváltás ügyének

Fotó: Népszava

Botka László hétfői lemondása nem tett jót az MSZP-nek, paradox módon mégis előmozdíthatja a kormányváltás ügyét, ahogy a még mindig legerősebb demokratikus párt helyzetén is javíthat.

Most már nem hivatkozhat senki arra, hogy ő, vagy az általa képviselt politika az akadálya az összefogásnak.

Sem Gyurcsány Ferenc, aki személy is érintett volt Botka a korábbi vezetőket hátrábbtaszítani akaró személy-politikájában, sem azok, akik szerint nem vezetőre, hanem csoportos együttgondolkodásra van szükség a demokratikus oldalon.

Ráadásul Botka Lászlót az első perctől támadták, méghozzá olyan marhaságokkal, mint az órája, a felesége autója, a nyaralása. Karaktergyilkosságnak indult, de nélkülözte az eleganciát.

Vandál törés-zúzás lett belőle.

És hatalmas népszerűségromlás, úgy a miniszterelnök-jelöltnek, mint pártjának.

Meggyőződésem, hogy ami most történt, előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezett volna. Így, hogy nem tél végén, vagy még rosszabb időpontban, tavasszal mondott le Botka, megnyílt néhány lehetőség az MSZP előtt.

Lehet közös lista, közös, vagy kölcsönösen támogatott jelöltek (ez a híres-hírhedt koordinált indulás), csak egyvalami nem lehet, és ezt észre kell venni: olyan vezér, aki mindent maga akar ellenőrizni.

Nem állítom, hogy Botka László ilyen lett volna, mondják ezt helyettem mások. Olyanok, akik szerint útban volt. Pártok, politikusok, elemzők, a politikai paletta bal oldalán, legalábbis nagyjából. Nos, akkor nekik üzenem, itt a lehetőség. Botka László megadta.

Ha ő volt az akadály, most akkor villámgyorsan tessék elkezdeni tárgyalni az MSZP-vel.

Nem jó válasz, hogy nem tárgyalunk, mert akkor legalább a szocik eltűnnek a süllyesztőben.

Mert ha ők eltűnnek, akkor eltűnik a kormányváltás is. És nem négy évre.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!