Nem csak Botka László mondott le – Ujhelyi is megtette

Forrás: nol.hu

Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László- értesült több forrásból az atv.hu.

“Magyarország sorskérdésének tartom azt, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a demokratikus erők leváltsák Orbán Viktor bűnös rendszerét. Ehhez hirdettem teljes körű ellenzéki összefogást a demokratikus ellenzéki oldalon, ehhez kaptam maximális támogatást a május végi MSZP kongresszuson. Sajnos ezt a politikámat nem támogatták „kint”, és fontos politikusok nem támogatták bent, saját politikai közösségünkben sem”- indokolta döntését Botka László.

“Büszke vagyok arra, hogy pártom 95%-a mellettem állt, amikor új politikai tartalmat, valódi baloldali politikát hirdettem. Mellettem állt akkor is, amikor kimondtam: egy út vezet a győzelemhez, a közös lista-közös jelöltek-közös miniszterelnök-jelölt politikája a demokratikus oldalon”- írta Botka László, aki sajnálja, hogy “ez a recept nem kellett néhány politikusnak”. Hozzátette: “nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, de ha másnak sikerülne, beállok mellé”.

“Hiszek abban, hogy az MSZP lesz még a motorja Magyarország megújításának!”- zárta mondandóját a szegedi polgármester. Ha objektíven szemléljük a folyamatot, látjuk, hogy valóban ez volt a lehető legjobb megoldás, amivel tulajdonképpen Botka megmentette a 2018-as választási nyereség lehetőségét és a saját pártját is.

Ujhelyi: nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért

Méltatlan és számomra vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba. Ezt eddig is sejtettük, de őszintén hittem, hogy magunk mögött hagyva eddigi hibáinkat győzhetünk felettük. Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott „puccs” eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak.

Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről.

Huszonnégy éve vagyok ennek a pártnak a tagja és büszke vagyok arra, hogy Horn Gyulákhoz, Kiss Péterekhez, Lendvai Ildikókhoz hasonló és sokezer, tisztséget nem viselő tisztességes európai szociáldemokratával együtt küzdhettem az elmúlt években egy demokratikus, európai Magyarországért. Elveimet, értékeimet és egykori harcostársaimat most sem akarom elárulni, vagy megtagadni. Éppen az elveim, értékeim és egykori harcostársaim emléke iránti felelősség miatt kerültem lépéskényszerbe. Bocsánatát és megértését kérem a párttagoknak és választóinknak, de pártvezetőként nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért. Nagyon szeretném, ha ez a mozgalom újra Magyarország történelmét formálni képes erővé emelkedne.

Szeretném világossá tenni, hogy a számomra feloldhatatlan konfliktus nem a DK és az MSZP viszonyáról szól, hiszen személyesen eddig is harmonikus kapcsolatban voltam a Demokratikus Koalíció politikusaival és választóival. Nekünk csak a teljes, demokratikus ellenzéki oldallal együttműködve lehet esélyünk az orbáni rezsim leváltására.

Európai parlamenti képviselőként, ahogy eddig is, minden erőmmel és a már bizonyított határozottsággal fogom képviselni a demokratikus Magyarország érdekeit az európai színtéren. Mert európai demokrataként ez a dolgom.


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata