Már a rendőrség is nyomoz a Habony-médiánál elköltött állami milliárdok ügyében

Habony Árpád (b) Rogán Antallal (j) trécsel // kép: MTI

2017.09.28. 9:20

A Fővárosi Bíróság végrehajtást rendelt el az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nél (EUF Zrt.) tudta meg a Magyar Narancs.

A végrehajtásra azért volt szükség, mert a EUF Zrt. nem számolt el azzal, hogy mennyi közpénzt költött Habony Árpád médiaportfóliójához tartozó lapokban (888.hu, Lokál) hiába próbálkoztak kicsikarni az állami szervezettől közérdekű adatigényléssel.

Azonban az kiderült, hogy az állami cégek 2016 óta több mint másfél milliárd forintot csurgattak különféle hirdetésekre, adópénzből a Modern Media Groupnak (MMG).

A lap több, állami tulajdonú cégtől sikeresen szerzett be információkat a Habony-média felületein elköltött pénzekről (MVM, Szerencsejáték Zrt.), azonban a legkitartóbban éppen az egyébként is a botrányairól és a trükközésekről ismert Erzsébet-utalványos rendszer egyik főszereplője titkolózik.

A lap írja, hogy „nem tudni pontosan mennyi közpénz érkezik az Erzsébet-utalvány hirdetései után, ugyanis a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) folyton lepattintotta a Magyar Narancsot. Bonyolította a helyzetet, hogy az Erzsébet-utalvány tulajdonosaként ismert Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány többször azt közölte a Magyar Narancs adatigényléseire, hogy nem vásárolt hirdetési felületet az MMG-nél. Mint utóbb kiderült: valóban nem az alapítvány vásárolt, hanem annak a cége.”

Mivel az EUF Zrt. hosszú ideje ignorálta a megkeresést, a lap bevonta az eljárásba a Transparency Magyarországot (TI), akik végül megindították a végrehajtási eljárást az állami szervvel szemben, mivel az a TI-nek sem számolt el a pénzekkel, valamint a „jogerős bírósági ítélet ellenére sem árult el semmit egy közérdekűnek számító szerződés ügyében.”

Az EUF Zrt.-nél közérdekű adattal történő visszaélés miatt már rendőrségi nyomozás is folyik, mely nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!