Megvan az összefogás! Orbán kezdhet rettegni!

Összeállt végre az ellenzék. Olyan törvényjavaslatot dolgozott ki nyolc Magyar ellenzéki párt, amely újra igazságossá teheti a választási rendszert és alapjaiban változtathatja meg a parlament összetételét.

Orbán Viktor kétharmados hatalmát egy olyan választási rendszer biztosította 2014-ben, amely képes volt arra, hogy a választók egyharmadának valós támogatása mellett kétharmados többséget generáljon a parlamentben. Ez a győztes-kompenzáció és a külhoni magyarok szavazási lehetőségének diszkriminációja mellett számos olyan tételt tartalmaz, ami egyértelműen a Fidesz és csakis a Fidesz érdekeit szolgálja egy választáson.

Az átrajzolt körzethatárok, az egyfordulós választás és nemzetiségi választási szabályok mind azért kerültek a törvénybe, hogy Orbánt hatalomban, mégpedig 2/3-os hatalomban tartsák. Orbán 2014–es győzelme után, most először fordult elő, hogy egy civil szervezet kezdeményezésére, csaknem az összes ellenzéki párt egy platformra került. Lehetnek ugyan viták ezen az oldalon számos kérdésben, az alaptételekben úgy tűnik, egyetértenek az ellenzékiek.

A Közös Ország Mozgalom (Gulyás Márton szervezete) koordinálásával pénteken aláírták azt a törvénymódosító javaslatot, amely nagyban megváltoztatná a jelenleg hatályos választási rendszert, ezzel igazságosabbá téve az egész eljárást. A javaslat megszünteti a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket, a határon túli és a külföldön tartózkodó magyarok szavazási lehetőségeiben mutatkozó diszkriminatív különbséget és az egyenlőtlen média hozzáférést és a korrupt kampányfinanszírozási feltételeket. – írja a magyarnarancs.hu

Minket azonban az érdekel igazán, hogy lesz-e, lehet-e ennek az együttműködésnek folytatása. Lesz-e, lehet-e közös lista, miniszterelnök jelölt, és közös program.

A válasz az, hogy minden jel arra mutat, hogy bár minden párt a függetlenségét és a külön indulási szándékát hangoztatja, a végén mégis csak összeáll majd az Orbán leváltására képes massza.

A taktikai csatákon túl ugyanis létezik egy abszolút közös érdek. Ez pedig az, hogy megtörjék végre Orbán rémuralmát. Érthető, hogy mindenki kivár a végsőkig. Érthető, hogy senki nem enged saját arcából lefaragni addig, amíg el nem jön az igazság pillanata, de valójában ez a közös törvényjavaslat azt jelenti, hogy megvan az a közös pont, amire hivatkozva el lehet kezdeni az ellenzéki együttműködési tárgyalásokat. Aki kimarad, lemarad. A választók nagyon csúnyán meg fogják büntetni azt a pártot, amelyik nem hajlandó együttműködni a közös célok érdekében és ezt minden pártvezető pontosan tudja. Minden valamire való szakaértő megerősítette, hogy a jelenlegi helyzetben biztosan csak 3 párt jutna be a parlamentbe. A Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik. Az összes többi alakulat óriási kockázatot vállal a különindulással. Az % körül mért Együtt és P, a szinte mérhetetlen Liberálisok és a MOMA, valamint a csak Budapesten mérhető Momentum mind jócskán a parlamenti küszöb alatt vannak. Valós eséllyel mindössze a DK és az LMP vághatna neki a megmérettetésnek, de Ők is hatalmas kockázatot vállalnának. Ez pedig azt jelenti, hogy ha egy csöpp esze van a fenti pártok tagságának és vezetőinek, akkor választási szövetségben kezdenek gondolkodni, mégpedig teljes szövetségben.  Nincs más út.

A Pesti Bulvár prognózisa: A választáson közös listán indul majd az MSZP-DK- és a P, külön listát állít majd az Együtt az LMP és a többiek, de a teljes ellenzéki oldal koordinálja majd indulását az egyéni körzetekben. Ez nem a legjobb forgatókönyv, de egy esély lehet Orbán leváltására.

Lesz itt kérem összefogás, ne féljenek!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!