Botka üzent a Fidesznek: Megvan a kormány gyenge pontja, itt támad az ellenzék

A Demokratikus Koalíció, az Együtt, a LMP – Lehet Más a Politika, a Liberálisok, az MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért képviselője aláírta a Közös Ország Mozgalom által szervezett egyeztetések eredményeként létrejött megállapodást egy új arányos és igazságos választási rendszerről.

Ezzel egy időben a Jobbik kivételével közös listaállításra szólította fel az ellenzéki pártokat Botka Lászó.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Népszavában megjelent írásában azt hangsúlyozta: majdnem mindenki egyetért abban, hogy „a Fidesz és a Jobbik ellenében a demokratikus ellenzéknek csak egyetlen jelöltje lehet minden körzetben, ha megosztjuk erőinket, elbukunk”. A Momentum és az LMP merev elzárkózása – egyelőre – kivételnek tűnik.

Botka szerint „ebben a politikai rendszerben nem maradhatnak semlegesek. Ez ugyanis pontosan Orbán érdeke. Ezért erőszakolta meg úgy a választási rendszert, hogy a pártok egyéni – elsősorban anyagi – érdekei a külön indulást diktálják. Egyetlen körzetben sem versenyezhetnek egymással a demokratikus oldal jelöltjei!”

Meggyőződése, hogy 65-70 választókerület megnyerésével már abszolút többségbe kerülhet a demokratikus ellenzék – ezt pedig a közös megegyezés garantálhatja.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy látja, hogy már 40 egyéni körzet megnyerésével is meg lehet akadályozni a Fidesz kormányzáshoz szükséges többségét. Ehhez azonban félre kell tenni minden egyéni és pártérdeket, csak egyetlen szempont vezetheti a győzelem stratégiáját: a kormányváltás – írta Botka László.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!