Benne van a Hamletben a Fidesz végzete – megosztjuk

A Szeretem Magyarországot Klubba meghívták egy beszélgetésre Vona Gábort. Gerő András történész belső körlevélben fordult a vezetőséghez, s kérte őket, vonják vissza a meghívást. Gerő a Jobbikot „a magyar társadalom politikai megrohasztójának” nevezte.

A Jobbik és Vona Gábor tehát a magyar társadalom politikai megrohasztója. Legitim vitának érzem azt, hogy meg lehet-e hívni Vonát egy beszélgetésre, avagy nem lehet meghívni. De én azért nem lennék ennyire válogatós, mint Gerő.

A nagy rohasztók sorából nem mazsoláznám ki Vonát, szerintem ez a rohasztás kollektív munka volt és az is maradt.

Rohasztottak és rohasztanak szakmányban sokan, sokféleképpen: kissé berozsdásodott klisékkel, unos-untig ismételt, repetitív sztereotípiákkal és gazdagon burjánzó fantáziával; hol a hatalom kellős közepéről, hol a perifériákról; hol szemérmesen, kódoltan, hol büszke magamutogatással, kódolatlanul; hol sunyin, csendben, titokban, a kárpit mögé lapulva, hol mindenki szeme láttára, füle hallatára, egyenest a hangosbeszélőbe; hol érdekből és haszonlesésből, zsíros ígérvények ellenében, hol tiszta szívből, igazán, őszintén és kendőzetlenül, csupán elkötelezett ügybuzgalomból; hol megfelelési kényszerből, hagyománytisztelőként, hol az újítás vágyától fűtve, innovatív módon; hol fusiban, kézműves technológiával, hol futószalagon, nagyüzemi módon, bővített újratermelésben; hol mértéket tartva, s igazodva a többiekhez, hol túllicitálva és túlteljesítve a nagy rohasztókat, neofita túlbuzgósággal; hol ortodox módon, hagyománytisztelőként, hol unortodox módon, avantgarde-ként,; hol tradicionálisan, rutinból, hol innovatív ötletektől duzzadva.

De ha már a rohasztásnál tartunk, a derék Marcellus megfigyelése a Hamletben Gerőnél pontosabbnak tűnik: „Rohadt az államgépben valami.”

(kép. Breyer Gábor)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!