A Debreceni Egyetem putyini módszerekhez folyamodott a Putyin ellen tiltakozókkal szemben

A Debreceni Egyetemen kérdőívet kellett kitöltenie a tiltakozó tanszékek munkatársainak. Bazsa György professor emeritus azt nyilatkozta, hogy szerinte arra voltak kíváncsiak, milyen körülmények között jöttek létre a tanszéki elhatárolódások, tiltakozások.

„Számtalan formában várható még tiltakozás a cím átadásáig, de mi nem készülünk további lépésre ez ügyben. Azt gondolom, hogy a véleménynyilvánításban résztvevőket nagyon súlyos vádak illették az elmúlt időszakban és nagyon súlyos minősítéseket kaptunk. De ezeket válasz nélkül hagyjuk” fogalmazott az ATV-nek Páles Zsolt, az Analízis Tanszék tanszékvezetője.

Az egyetem rektora a tiltakozókat a helyi televízió egyik műsorában hecckampányt gerjesztő szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak nevezte. A meghallgatással kapcsolatban az ATV Híradója kereste a rektori kabinet vezetőjét is, de az egyetem sajtóosztálya csak annyit kért, hogy várják meg a forgatási engedélyt, amely az adásig nem érkezett meg. – írja az atv.hu

Azok a tanszékvezetők, akik külön állásfoglalást adtak ki Vlagyimir Putyin díszpolgári címével kapcsolatban, csütörtökön a rektornál nem hivatalos egyeztetésen vettek részt.

„A tájékozódó megbeszélésen arról kellett beszámolniuk, hogy a tanszéki dolgozók tisztában voltak-e a szenátus döntésével, illetve hogy milyen módon zajlott a szavazás. A Fábián vezette tanszéken teljesen titkosan döntöttek az állásfoglalás kiadásáról.

Ahogy arról beszámoltunk, miután kiderült, hogy az egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, több tanszék is állásfoglalást adott ki, amelyben azt írták, hogy elhatárolódnak az egyetem szenátusának döntésétől, szerintük ugyanis:

A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.” – írja a 24.hu

A szenátus döntése után:

Vajda Mihály lemondott professor emeritusi címéről,

Erdősi Melinda egyetemi docens visszaadta 2014-ben kapott kitüntetését.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!