Most megtudhatja melyik hormon okozza a levertségét ebben a retek időben

Az őszi időjárás olyan hirtelenséggel tört be a fullasztó nyári pára után, melyre még nem voltunk felkészülve. Vajon ezzel magyarázható, hogy esős időben sokkal feszültebbek vagyunk, mint egyébként? A jelenség hátterében összetett folyamat áll.

Részben nem lehet elvonatkoztatni egyéni  személyiségtípusunktól, temperamentumunktól; mennyire vagyunk  extravertáltak vagy introvertáltak; megzavarhatóak a külvilág ingerei által vagy épp közömbösen reagálunk-e ezekre.  Környezetünk felé való nyitottságunk azonban csak egy apró eleme ennek a folyamatnak. Sokkal inkább a szervezet általános működésére vezethető vissza az a jelenség, amit esős időben tapasztalunk. Álmosságot, levertséget, ingerültséget tapasztalunk,  és sokkal kevesebb türelemmel viseltetünk napi teendőink iránt. Ennek háttere a fiziológiai folyamatokban gyökerezik.

Nagyon fontos tényező, hogy kevesebb napfény éri a szervezetet. Az irodai munkát végzők számára is fontos szempont, hiszen a külső fényt ők is észlelik. A napfény következtében szervezetünkben leáll a melatonin nevű hormon termelése, melynek az a hatása, hogy esténként elálmosodunk. Azonban, amikor esőfelhők takarják el az eget, nem jutunk elegendő napfényhez, az egyensúly kissé megborul. Nappal is álmosabbak leszünk, mint korábban. A szervezetnek át kell állnia erre az állapotra. A nyári napokban megélt tűző napfény után ez egy éles váltás, az erre való adaptálódás idejét nem tudjuk lespórolni.
Amikor reggel napfény helyett az esőcseppek kopogó zajára ébredünk, szervezetünk azt az ösztönzést nem kapja meg, amire szüksége lenne a nappali üzemmódra való beállásához.  Ha pedig fáradt, kipihenetlen marad a szervezet, az önmagában  frusztráló körülmény. A beállás első óráiban,napjaiban kevesebb türelemmel viseltetünk a külvilág ingerei felé.

Az esőillat, valamint a vízcseppek egyenletes koppanó hangja szintén bágyasztóan, álmosítóan hat. Úgynevezett „rózsaszín zajnak” is nevezik ezt a „dallamot”, mert az alacsonyabb frekvenciatartományokban hangosabban észleli az agyunk. Ez pedig álmosító hatással jár.

 „Olyan szomorú, mint a háromnapos eső”

Az egyre rövidülő nappalok és a sokszor borús, esős időjárás  kifejezetten negatív hatást kelthet közérzetünkben, általános hangulatunkban.

A már emlegetett melatonin hormon tehető felelőssé ezért is. Ez a tobozmirigy által termelt hormon, alapvetően ugyan a normál alvási ciklus fenntartásáért felelős, de termelődése a sötétedés; s egyszersmind a gyengébb nappali fény hatására is fokozódik, fény hatására pedig csökken.  A biológiai óra agyi központjának közvetlen idegi összeköttetése van a retinával (a szem ideg-hártyájával), így közvetlen információkat kap a külvilág fényviszonyairól. De összeköttetésben áll a szintén cirkadián ritmusban működő tobozmiriggyel is. Amikor sok fényt kap, az élettani körülmények között  „nappalnak”  felel meg. Ilyenkor a melatonin termelés-, és természetesen annak szintje a vérben lényegesen alacsonyabb, mint „sötétben”, azaz éjszaka.

Barkász Heléna
Barkász Heléna, klinikai szakpszichológus

Kutatások támasztják alá, hogy a magas melatonin szint sajnos depresszióhoz vezethet. Az északi országokban, ahol kevesebb a napos órák száma, magasabb az öngyilkosságok előfordulásának aránya, s ezt is részben erre a jelenségre vezetik vissza.  A déli országokban lényegesen kisebb mértékben figyelték meg ezt a jelenséget. Ezt részben a napsütéses órák magasabb számára vezették vissza.

A fáradtság érzése a sötétebb téli időszakban tehát könnyebben előjöhet.

Megelőzhetjük és tehetünk is ellene tudatos táplálkozással.  Mindenekelőtt a jódban gazdag étrenddel, mely szellemi frissességünkre hat.  Bár a köznyelv általánosan használja a depresszió kifejezést az általános levertségre, rosszkedvre, a téli időszakban jelentkező lehangoltság nem keverendő össze ezzel a betegséggel.

Inkább átmenti hangulatváltozásról beszélhetünk, mely azonnal enyhül, amint a szervezet megfelelően adaptálódik a külső körülményekhez, illetve jobb időjárási feltételek hatására. Amennyiben a változás túlságosan tartós, általános levertséggel, az érdeklődés tartós elvesztésével és örömképtelenséggel jár, úgy érdemes a tüneteket tisztázni pszichiáteri vagy pszichológusi segítség bevonásával.

Barkász Heléna, klinikai szakpszichológus

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!