Megjöttek az adatok, amelyektől mindannyian tartottunk – sokkolóbb a helyzet, mint hittük

Forrás: nol.hu

K&H Bank a Free Association kutatóügynökség közreműködésével készíti el a K&H pályakezdők jóléti indexét, megérkeztek a negyedévi számok, az eredmények lesújtóak.

Megérkeztek a negyedévi mutatók és a helyzet lesújtó az Orbán-kormány számára, a fiataloknak úgy látszik, nem ízlik az EU-ellenes retorika, továbbra is mennének külföldre dolgozni a hallgatók és a fiatal munkavállalók.

A 19 és 29 év közötti dolgozó fiatalok 36%-a tervezi, hogy a jövőben külföldön fog munkát vállalni, a férfiak fele, a nők 16%-a. A diákok közül a külföldi álláskeresést 44% tervezi. A fiatalok 36%-a rendelkezik egy középfokú nyelvvizsgával.

A fiatalok többsége 68%-a beszél idegen nyelvet, 36% rendelkezik is középfokú nyelvvizsgával.

A nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók közül, kifejezetten sokan, 65% mondta azt, hogy egy vagy több középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik.

Egy évvel ezelőtt még csak a 19-29 éves dolgozó fiatalok 20%-a gondolkodott azon, hogy külföldön vállal munkát, az idei első negyedévben a 36%!

A diákoknak 59 %-a azt tanulja amit szeret, egy évvel ezelőtt még 82 % volt ez az érték. A diákok azonban még így is bizakodóbbak, mint a dolgozó fiatalok, akiknek csak a fele nyilatkozott így munkájáról.

„A bizonyos szektorokban tapasztalt jelentős munkaerő hiányról szóló híreknek megfelelően az álláskereséstől nem tartanak a már munkába állt fiatalok: 34 százalékuk szerint könnyű lenne új állást találni, ami az eddigi legmagasabb érték.

A legpozitívabbak e tekintetben a fővárosban élők voltak, itt a fiatalok több mint fele számít arra, hogy könnyen találna munkát. A diákok is hasonlóan bizakodóak: 40 százalékuk szerint könnyű lesz majd állást szerezni az iskola befejezése után. Bár még mindig optimistábban látják a helyzetet, mint a már dolgozó társaik, ugyanakkor a diákok esetében a 40 százalék visszaesésnek számít az első negyedévben mért 44 százalékhoz képest.” – írja a Zoom.hu.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!