Váratlan fordulat: kerekedik a botrány Hosszú Katinka körül

Hosszú Katinka és klubja, vállalkozása szerződést kötött a Duna Aréna használatára. Egyelőre még azt sem lehet megtudni, hogy ki írt alá megállapodást a vízfelület használatáról az Iron Aquatics-szal. A háromszoros olimpiai bajnok márciusban örömmel írta a Facebook oldalán. hogy elindult az Aquatics úszásoktatás programja, aminek a megépülő Duna Aréna tanmedencéja ad otthont.

Ebből a hírből akkor azért kerekedett botrány, mert a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás úszó iskoljának nem jutott medence!

Érdekes és meglepő volt az Iron Aquatics kommunikációs vezetőjének nyilatkozata, aki azt mondta, hogy „kialakult a piacon egy verseny, ahol ahogy Darnyi Tamás, úgy mi is, egyike vagyunk a szereplőknek.” Ami teljesen nyilvánvaló, hogy pályázatot nem írtak ki. Piaci versenyre utaló jeleket sem nagyon találhatunk, sokkal inkább a helyzet az lehet, hogy valaki igent mondott Katinkáék kérésére.

A 24.hu már márciusban közérdekű adatigényléssel fordult a Bp2017 Kft.-hez: azt kérték a cégtől, árulja el, milyen célra és mekkora összegről szóló szerződéseket kötött Hosszú Katinkával, illetve vállalkozásával az Iron Aquatics-szal. A klubot is megkérdezték, mennyit fizet a vízfelület használatáért, miként azt is, kivel szerződött a Duna Aréna használatára. A feltett kérdésekre egyik fél sem reagált.

Az újságírók március óta próbálják elérni a főszereplőket, jogi úton is próbálják érvényesíteni a kötelességük elvégzéséhez szükséges információk kiadásának kikényszerítését, érdeklődtek a kormánynál is, több alkalommal megerősítették kérdéseiket és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalhoz fordultak, akik felszólították Bp2107-et: haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül adják át az adatokat vagy legalább tájékoztassanak az adatszolgáltatás megtagadásának pontos okáról.

Az újságírók Hosszúéktól azt is megkérdezték, hogy a hallgatásuk mennyire szolgálja a sportoló által követelt átláthatóságot.

Válasz erre sem érkezett!

„Nem úgy a Bp2017 Kft.-től, amely a hosszas hallgatás után váratlanul azt közölte: a Bp2017 Kft. egyetlen szerződést kötött a Hosszú Katinka és Shane Ryan Tusup által képviselt Iron Corporation Kft-vel. A megállapodás értelmében a kft. 25 millió forintot fizetett a másik félnek a 17. FINA Világbajnokság népszerűsítéséért. A megállapodás értelmében Hosszúék vállalták a szereplést a vb kisfilmjében, fotózhatták a vb ideje alatt előre egyeztetett időpontban, rögzítették, hogy kihelyez posztokat, videóüzeneteket az esemény kabaláinak megjelenítésével, illetve a vb idején előre egyeztetett időpontban és tartalommal megjelenik print és/vagy online felületen, sőt a vb-t megelőző rendezvényeken is részt vesz. A Bp2017 Kft. ugyanakkor világossá tette: más szerződést nem kötött Hosszúval.” –írja a 24.hu.

A kérdés tehát továbbra is megválaszolatlanul maradt: ki engedte és milyen szerződés szerint használja Hosszú Katinka klubja, iskolája, vállalkozása a közpénzekből épített Duna Aréna medencéjét?

Az újságírók megkeresték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t is, amelyik kiírta a Duna Aréna üzemeltetésére a pályázatot, de tőlük sem kaptak választ, pedig egyszerű kérdést tettek fel nekik: mondják meg, hogy ki volt hivatalosan 2017 első felében az üzemeltető.

Fél év alatt lehetetlen választ kapni arra a kérdésre, a 24.hu csapata tehát nem tudott mást tenni, mint egy Hosszú Katinka által 2016. novemberében írt nyílt levélből idézni, amikor Gyárfás Tamást, az úszószövetség akkori elnökét támadja, többek között az alábbi szöveggel:

„Az egész rendszer érdekek mentén szerveződik. (…) A rendszer és a rosszul rögzült, ősrégi metódusok semmiképpen sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Azon dolgoznak, hogy elhitessék a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a Szövetség közbenjárása nélkül. Ez egyszerűen nevetséges. Én magam vagyok az élő példa arra, hogy van élet a Magyar Úszószövetség után, sőt, akkor van csak igazán.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!