Hajdú László XV. kerületi polgármester megelégelte, hogy a fideszes alporgármestere nem dolgozik – kemény lépésre szánta el magát

Pintér Gábor (Fidesz) alpolgármester tisztségéből való visszahívásáról rendkívüli testületi ülést hívott össze Hajdu László (DK), XV. kerületi polgármester. Az erről készült előterjesztést azonban nem tudták megtárgyalni, mivel napirendre vételéhez eggyel kevesebb szavazat állt rendelkezésre a Fideszen kívüli erőknek.

A fideszes alpolgármester annak köszönhetően kerülhette el – mint később kiderült, csak néhány órára – a felelősségre vonást, hogy Móricz Eszter ismét a Fidesszel szavazott. Móricz nyárig az MSZP képviselője volt, ám a sorozatos Fidesszel való együttszavazásai és a kvótanépszavazás melletti kiállása után az párt kizárta soraiból. A volt MSZP-s a szavazás előtt egyértelművé tette, nem érti, hogy került a csizma az asztalra, nemmel fog szavazni a Fidesz frakcióvezetőjeként is dolgozó Pintér visszahívására.

Merk Péter, a Fideszt két hete elhagyó, már független képviselő felkérte Pintért, önként távozzon. Figyelmébe ajánlotta, hogy ezzel megkímélhetné a testületet a kellemetlen döntéstől, ám az alpolgármester nem reagált erre.

Hajdu László az eredménytelenül zárult testületi ülés végén azzal búcsúzott, a törvény további lehetőséget számára a további lépésekre. Ezt még az este meg is lépte: az önkormányzati törvényben biztosított jogával élve szeptember 19-től visszavonta Pintér alpolgármesteri megbízatását, jogköreit.

Hajdu már a napirend előtti vitában hangsúlyozta, példátlan helyzet, amikor egy vezető megtűri, hogy helyettese nem jár be dolgozni, ezért magas fizetést kap, miközben folyamatosan főnöke elmozdításán dolgozik. Pintér még júliusban kezdeményezett fegyelem eljárást Hajdu ellen, ami eddig kudarcos eredményű. Két alkalommal a testület többségét adó Fidesz-frakció nem jelent meg az erre összehívott testületi üléseken, múlt hétfőn maga Pintér vonta vissza előterjesztését. Ezt követően Hajdu jogköreinek elvonásába is beletört a bicskája, mivel Merk Péter nem szavazta meg, a még Fidesz-tag Bitvai Nándor pedig tartózkodott – ahogy most hétfőn is.

Hajdu ezekre a támadásokra utalva megjegyezte, nem válaszlépésnek szánta, hogy Pintért elmozdítsa tisztségéből. Felidézte, helyettese a nyáron 14 testületi ülésen nem vett részt, szerepe volt abban, hogy frakciótársai se jelenjenek meg. Bizalma akkor rendült meg benne, amikor a Pintérre teljes körűen rábízott közbeszerzések visszásságaivval szembesült: a közétkeztetés esetében egyértelmű lett, nem engedik a versenyt másoknak, csak egy szereplő érvényesülhetett. Hajdu azt is kiemelte, olyan alpolgármestert szeretne, akivel együtt lehet dolgozni, várja a Fidesz ajánlatát.

Pintért az alpolgármesteri tisztség elvesztése érzékenyen érintheti, ezt követően csak a képviselői tiszteletdíj jár számára is.

forrás: nepszava.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!