Navracsics Tibor túl őszinte volt: rátört a honvágy, és elszólta magát – a Fidesz ennek nem fog örülni

Forrás: nol.hu

Nyugat-Európában úgy érzik, hogy Kelet-Európának csak a pénz kell – írja a 168 óra. Az Európai Bizottság magyar biztosa szerint a testületben értékelik, hogy Magyarország kész a párbeszédre. Navracsics Tibor érdekesnek és fájdalmasnak tartja azt a politikai vitát, amelyet Orbán Viktor Jean-Claude Junckerrel folytatott a tagországok közötti szolidaritásról.

Navracsics kifejtette a véleményét, azonban egy olyan mondat is becsúszott, amely aligha összeegyeztethető Orbán Viktor politikájával.

Navracsics Tibor szerint abból fakad a nézetkülönbség, hogy a kelet-európai tagországok úgy érzik, gyors és drasztikus lépéseikkel sikerült elhárítaniuk azt a veszélyt, amelyet másoknak köszönhetünk, a nyugati tagországok szerint a menekültválságot a megannyi háborús és polgárháborús helyzet idézte elő, és minden tagországnak közre kell működnie a helyzet megoldásában.

„Felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyugat-európaiaknak az is hozzátartozik a szolidaritáshoz, hogy a nettó befizető országok pénze hogyan hasznosul, és ők úgy érzik, hogy Közép-Európa országainak csak a pénz kell.

„Ez nemcsak politikusok közötti vita, nekem ismerőseim is azt mondják, hogy sok tagállamban, akár Hollandiában, Svédországban vagy Finnországban is ez a közhangulat. Úgy látják, az ő pénzükön élnek jól ezek az országok, amikor pedig segíteni kellene, nem teszik”

– mondja erről annak kapcsán, hogy Orbán 135 milliárd forintot kért Junckertől a határkerítésre és más védelmi intézkedésekre.”

Navracsics Tibor az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa arról is beszélt, hogy az Európai Unióban közel állnak ahhoz, hogy Lengyelország ellen elindítsák a hetes cikkely alapján történő eljárást, de azt ettől függetlenül azt a maga részéről elutasítja, amit a szervezetben már a legfelső szinten is megpendítettek, vagyis hogy a következő költségvetési ciklusban már a szolidaritásvállaláshoz és a jogállamiság tiszteletben tartásához kössék a tagországoknak adott támogatásokat.

Navracsics túl őszinte volt, várjuk a következményeket a Fideszen belül

Arról is szólt Navracsics, hogy egy EU tagország megítélésében mennyire ártalmas dolog, hogy ha az adott tagország kormánya folyamatosan Brüsszellel kapcsolatos harcról beszél illetve olyan szövegekkel kampányol, hogy „Állítsuk meg Brüsszelt!”.

Azt mondta  a magyar politikai élet „érzelmi túlfűtöttségének” a megnyilvánulásait külföldön mindig durva nyelvezetként tartják nyilván.

Végül azt is elárulta Navracsics Magyarország rettenetesen hiányzik, Veszprém különösen. Ez a magyar belpolitika viszont nyelvileg és strukturálisan is nagyon más már, mint amiben én korábban részt vettem. Hiányoznak a barátok, az események, még a viták is, de a ma uralkodó hang kicsit más, mint amikor még én lubickoltam benne.”

Nem csoda, hogy Navracsics másként értékeli a Fidesz teljesítményét, mint a belföldi politikustársai, hiszen ha valaki ennyi időt tölt az Európai Unió közelében, átlátja a működését, és azt is, hogy nem minden esetben Brüsszel a mumus…

A kérdés, hogy lesz-e ennek a Fideszen belül következménye.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!