Elképesztő hír: Orbán Viktor szakmunkásnak adja a gyermekeit

Fotók: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország jövőjének, a magyarok sikerességének és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a munkaalapú gazdaság. A szakképzési rendszert ezért össze kell hangolni a gazdaság igényeivel, helyre kell állítani a kétkezi munka becsületét, és átláthatóbbá, egységesebbé kell tenni az oktatási rendszert.

Egy jó szakma felér egy diplomával – mondta volt a drága miniszterelnökünk, és egyúttal hozzátette: „Most azonban már azt is tudjuk, hogy ennek a mondatnak a fordítottja is igaz: nem minden diploma ér fel egy jó szakmával”.

“A gazdasági válságból kikecmeregni akaró Európának szembe kell néznie azzal az ősi igazsággal, hogy valódi értékteremtő munka nélkül nem fogunk kijutni a kátyúból. Nincs olyan technológia, tudományos, technikai fejlettség, nincs olyan pénzügyi trükk és manőver, ami a munkát és a termelést kiváltaná” – fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök – ellentmondva a szakiskolát, illetve az oktatási kibocsátás munkaerő-piaci megfeleltetését addig ostorozó szavainak – azzal zárta a beszédét, hogy „a magyarok szakértelme, rátermettsége és munkabírása bizonyított tény, ellenkező esetben ugyanis nem jönnének Magyarországra olyan világcégek, mint például a Mercedes, az Audi vagy éppen a Lego”.

A miniszterelnök érveinek ellentmond, hogy a munkaerő-piaci adatok szerint ma is a magas végzettségű munkavállalóknak van jó esélyük elhelyezkedni, és kevésbé, mondjuk a szakmunkásoknak. Ez utóbbiak közül is az Orbán által említett Mercedes, Audi, Lego gyárak a jól képzett, esetleg nyelveket is beszélő, rugalmas, tanulni, megújulni képes szakmunkásokat keresik. A szakképzés átalakítása viszont egyáltalán nem erről árulkodik. Az ugyanis ellentétes irányba mozdította el a rendszert: a közismereti órák minimálisra csökkentésével, az egyes szakmák pillanatnyi fejlettségi szintjéhez igazodó képzettségre fókuszálással a jövő szakmunkásai nem fognak tudni alkalmazkodni az állandóan változó igényekhez. Röviden: a Mercedes-gyárba nemigen fogják 5-10 év múlva felvenni az olvasni-írni is alig tudó szerelőket.

Az sem igaz, hogy számottevő diplomás munkanélküli lenne Magyarországon, hiába a sokak által idézett és szinte mindenki fejébe berögzült mondat a romkocsmák félhomályában merengő állástalan diplomások helyzetéről.

Ennek ellenére maradjunk a realitás talaján! Ha Orbán Viktor azt állítja, hogy márpedig itt az általa elképzelt (és teljes mértékben dilettáns) szakmunkás rendszerből kikerülő magyaroké a jövő, nem kérdés, hogy gyermekeit, de legalábbis egy részüket arra ösztönzi, hogy saját lábukon állva tegyenek le egy „rendes szakmát,” mégpedig abban a rendszerben, ahol a szakmunkás megbecsülése, mint fogalom egyáltalán nem is létezik.

Kivételek persze mindig vannak, elég megnéznünk a nemzet gázszerelőjét, aki elég sokra vitte szaktudásával, de hogy valami negatívumot is írjunk: ő még nem az Orbán-féle, a jövő technikáját totálisan ignoráló szakmunkás-képzésből került közénk.

Reméljük, Orbán Viktor gyermekei is meg fogják találni a számításukat egy jó hiányszakmában, és segítik ezzel hazánk felemelkedését!

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!