Lázár János a kamerák előtt rántotta le a leplet egyik párttársa törvénysértő ügyéről

2017.09.08. 9:30

Ahogy arról már tegnap is beszámoltunk Pakson a vasárnapi időközi választás előtt hirtelen felgyorsultak az események.

Pakson azért lesz időközi választás, mert a 2014-ben a Néppárt jelöltjeként indult Süli Jánost Orbán Viktor felkérte, hogy vállalja el a több ezer milliárdos orosz hitelből finanszírozni kívánt paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszteri tisztséget. Süli el is vállalta, azonban a polgármesteri stokival ez összeférhetetlen, így a Fidesz nagy dobásának színhelyén választást kell tartani.

A város irányítását ideiglenesen Szabó Péter fideszes alpolgármester vette át Sülitől, aki még el sem nyerte a választók bizalmát, máris kétes ügyletekbe vágott.

Az ügyvivő alpolgármester egyik első lépése az volt, hogy „elegánsan” úgy módosította az önkormányzati SZMSZ-t, hogy a későbbiekben alpolgármester csak az lehet a városban, aki a képviselőtestület tagja. Ha ez a szabály életben lett volna már korábban is, Szabó ma nem lehetne az ami, hiszen ő korábban nem volt tagja a képviselőtestületnek.

Júliusban egy testületi ülésen döntöttek arról, hogy létrehozzák a Protheus Holding Zrt-t, és ezzel egyidejűleg az igazgatósági és felügyelőbizottsági helyekre Szabó fideszeseket ültetett be, többek között az aktuálisan önkormányzati képviselőként is működő helyi Fidesz elnököt, Kovács Sándort is. Hiába határoz úgy az önkormányzati törvény, hogy önkormányzati képviselő nem lehet tagja az igazgatóságnak, Kovács mégsem mondott le a tisztségéről.

Protheus Holding Zrt. Az önkormányzati tulajdonú cég feladata uniós forrásokból történő elektromos járművek – többek között buszok, hulladékgyűjtők, kisteherautók beszerzése az orosz pénzből épülő Paks 2 beruházást érintően)

Az összeférhetetlenségre hivatkozva vizsgálta a Kormányhivatal, hogy törvényes-e a helyi Fidesz elnök pozíció-halmozása, és ahogyan azt tegnap Lázár János a kormányinfón is elismerte, Kovács Sándor nem lehet egyszerre a képviselőtestület és az igazgatóságnak tagja is.

Jelen pillanatban egy törvénysértő helyzet áll fenn, mely törvénysértést maga a paksi Fidesz elnöke valósít meg azzal, hogy nem hajlandó lemondani a minimálbér hatszorosát garantáló zsíros igazgatósági pozíciójáról.

Ez a Fidesz színeiben induló Szabó Péterre is ráéghet, az országos botrány ugyanis erősen megtépázza a helyi fideszeseket.

Paks utolsó esélye a most vasárnapi időközi, ahol a Fideszes Szabó kihívója a független – de a helyi baloldali ellenzék támogatását is élvező Mezősi Árpád lesz.

A paksi eseményekről az RTL Híradó riportot is készített:

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!