Gyermekek tízezreinek ad életet az itthonról elkergetett generáció, csak éppen külföldön

Forrás: MTI/Európai Néppárt/Stephanie Lecocq

Az Orbán-kormány egyik nagy vállalása 2010-ben az volt, hogy olyan intézkedéseket fog megtenni, ami a demográfiai katasztrófát a népességcsökkenést hivatottak megállítani. Ezzel párhuzamosan olyan hangulatot szerettek volna teremteni, ami megalapozza, hogy Magyarországról ne vándoroljanak el az állampolgárok más Uniós tagállamokba.

Sajnos az Orbán-kormány az elmúlt 7 évben nem tudta megvalósítani országépítő elképzelését, nem tudta megvalósítani fő célkitűzéseit. Mint ahogyan azt az alábbi elemzésben olvashatjuk, Magyarországról elvándorol az a generáció, ami a gyermekvállalás és a munkavállalás területén fontos oszlopai lehettek volna az országnak.

Mondhatjuk azt, hogy az Orbán-kormánynak van egy olyan nagyon-nagy ellenzéke, amelyik nem hajlandó megvívni a politikai vitákat és nemes egyszerűséggel itt hagyja a Fideszes elképzelések mentén épülő Magyarországot, Európában AKAR élni.

Elemzés készített a Portfolio a magyarok kivándorlásával kapcsolatban, az egyik legfontosabb megállapítás az, hogy a magyarok pont azokban a szektorokban dolgoznak Európában, melyekben itthon több százezer munkavállaló hiányzik. Pont az a korosztály megy el az országból, akik adót és járulékot fizetnek, gyermekeket vállalnak, így hozzájárulhatnának a demográfiai helyzet javulásához.

A külföldre vándorlók több szakmában is komoly munkaerő hiányt hagynak maguk mögött az idegenforgalomban, a kereskedelemben. Ezekben a szektorokban nagyon nehéz munkaerőt találni.

Németországban majdnem 200 ezer magyar él, az ő átlagéletkoruk 36,3 év, az ottani magyar populáció fele 25-45 év között van, ami a gyermekvállalás szempontjából a legtermékenyebb kor.

Magyarország számára mindenképp tragikus, hogy a fiatal legtermelékenyebb korosztály vándorolt ki.

A 192 ezer németországi magyarból 6300-an már ott születtek, közülük majdnem 4400-an az utóbbi hat évben. A jelenlegi kivándorlási hullám egyébként csökkenőben van, viszont tragikus, hogy pont azok költöznek külföldre, akik gyermekeket terveznek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!