Vajon mit titkolhatnak még Orbánék Felcsúton?

Felcsút tábla a falu határában (kép: Nol.hu)

2017.09.06 17:52

Szeptember 18. és 20. között Magyarországra érkezik az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége, hogy utánanézzenek pár uniós pénzből finanszírozott beruházásnak. – írta a 24.hu-ra hivatkozva az Index.

Mivel az elmúlt években minden uniós pénzből épült hazánkban, ezért az ellenőrző lista hosszú, egy tételt azonban különösen szemügyre fognak venni az ellenőrök, mégpedig egy „Budapest-közeli vasúti beruházást”, polgári nevén a felcsúti kisvasutat. 

Ez ugyanis közel 600 millió forintnyi uniós forrás felhasználásával épült, és mesze földön híres arról, hogy a megalomán miniszterelnök hátsó kertjében kanyarog a kert másik végében lévő Pancho Aréna mellett, lényegében a semmiből a sehová vezető síneken.

A kis túlzással szellemvasútként üzemelő kisvasút ugyanis olyan szintű értelmetlen pénzszórásnak tűnik, hogy azt alaposabban meg kell vizsgálni, és előkeríteni a felelőst, aki erre a projektre odaítélte az adófizetők pénzét.

Viszont ennek a Fideszben nagyon nem örülnek.

A vizsgálatot lefolytató uniós bizottság aggályai érthetők. A bizottsági elnök Inge Grässle ugyanis bemutatott egy levelet, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter Lázár János írt, és amelyben Orbán Viktor minisztere még főnöke helyett is felháborodott, hogy ugyan miért kell ide kijönni, mit kell itt ellenőrizni, hogy mit építettek a derék magyarok az uniós pénzből, hiszen nincs itt semmi látnivaló. Lázár szavai eképpen hangzottak:

„Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.”

Lázárhoz még a fideszes Deutsch Tamás is csatlakozott, az EP-képviselő szerint ugyanis „szakmai és politikai szempontból is kritizálható, ahogy a bizottság a magyarországi útját előkészítette.” – idézte a 24.hu.

Miért titkolóztok fiúk?

Deutsch szerint már csak azért sincs semmi ok a kutakodásra, meg a gyanúsítgatásra, mert ha történt volna valami visszaélés, akkor az OLAF, az uniós csalásokat felderítő hatóság már réges-régen lépett volna. Amivel csak egy apró bibi van: Amíg az uniós szervek nem ellenőriztek, addig az OLAF látóterébe nem is kerülhet az ügy. Elmés az EP-képviselő, erős a logika, de… köszönjük.

Deutsch szerint „a vádaskodáson túl semmilyen megalapozott tény nincsen.” Pedig van.

A vizsgálóbizottság elnökét Inge Gräßlét nem hatották meg a fideszesek izzadtságszagú érvei, a bizottság elutasította, hogy politikailag motivált lenne a számadás, egyszerűen szerződéses kötelezettség a projektek életében az utókövetés, bárki bármit mondjon.

„nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg.”

Egy biztos: Az Orbán-kormány alapos vizsgálatra számíthat a felcsúti kisvasút ügyében.

És még valami: A bizottság a négyes metró ügyével is foglalkozik, de természetesen ez ellen se Deutschnak, se Lázárnak nem volt kifogása.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!