A halálbüntetést kockáztatta a 21 éves lány, de most a fél világ őt csodálja

A 26 éves Eunhee Park 2012-ben menekült el a világ legfojtogatóbb diktatúrája elől, miután többször letartóztatták. 22 évesen aztán embercsempészekhez fordult, akik kijuttatták szülővárosából, Vonszanból.

Az első állomás Kína volt, majd Laosz, Tájföld, és végül Dél-Korea, ahol egy szöuli reality tévécsatornánál tett szert hírnévre. Eunhee sötét képet festett a rezsim fogságában élő emberek életéről, ahol nőket akár öltözködési szokásaik miatt is bebörtönözhetnek.

Körülbelül tizenöt alkalommal tartóztattak le olyasmikért, hogy mit vettem fel, vagy, hogy világosabb árnyalatúra festettem a hajamat – mesélte el Eunhee, akinek már hatalmasa rajongótábora van. A bátor lány, aki tinédzserként veszítette el szüleit – mindkettejüket rákbetegség vitte el -, a nagyszüleivel élt, amikor elkezdte szövögetni magában a menekülésre irányuló terveket.

 

Ezután 8800 ausztrál dollárt, vagyis durván kétmillió forintot fizetett egy embercsempésznek, aki segített neki a kockázatos vállalkozásban, és csónakkal eljuttatta Kínába.

Az út többi részét gyalog tette meg Laosz és Tájföld zord hegyláncain keresztül.

„Ez volt életem legkeményebb vállalkozása” – foglalta össze megmenekülése történetét. „Szinte egyáltalán nem volt ennivalónk, és vadászott ránk a rendőrség. Iszonyatos volt, de tudtam, hogy az a szabadság ára.”

Eunhee, elmondása szerint, Szöulban sem szabadult meg a rendőrségi megfigyelés rémétől. Úgy gondolja, a phenjani kémek továbbra is megfigyelés alatt tartották, miután már elkezdett beilleszkedni.

Egy észak-koreai menekültprogram segítségével kezdett angolul tanulni, és újratanították nekik a történelmet is, mivel odahaza, Észak-Koreában csupa hazugságot tanulnak.

Többek közt azt, hogy a koreai háborút a déliek kezdték.

Eunhee ma olyan dél-koreai tévés valóságshow-k sztárja, melyek észak-koreai menekültek életét mutatják be, az újraegyesülés elősegítése reményében.

Eunhee itt ismerte meg az olyan kényelmi cikkeket, mint az Internet vagy egy steak, minthogy a rezsim alatt ilyesmiben nem volt része, hiszen a teheneket ott farmmunkára tenyésztik, nem vágómarhának.

Ám az egykori disszidens még ma is siratja korán elveszített szüleit és magára hagyott nagyanyját, akivel utoljára három évvel ezelőtt beszélt.

Nagyi azt mondta, ne aggódjak érte. Ha én boldog vagyok, akkor ő is. Élvezzem az életet, a szabadságot

– idézte fel nagyanyja szavait. „De még mindig állandóan róla álmodom. Nagyon hiányzik.” De Eunhee azt állítja, most igazán boldog, hiszen szabadságban élhet, és megkapja a megfelelő oktatást is.

„Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő. Nem akarom, hogy háború legyen, se sajnos ez is benne van a pakliban.” – mesélte a lány, aki nagyon retteg a háborútól, most hogy Észak-Korea átlőtt egy rakétát Japán felett.

De a lány mindennek ellenére mégis abban reménykedik, hogy Kim Dzsongun csupán kérkedik katonai erejével.

szeretlekmagyarorszag.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!