Totális káosz Pécsett: Orbán váratlan fordulattal száll be a harcokba?

2017.09.01. 9:40

„Rendkívüli puccs történhetett, Páva Zsolt már csak nevében polgármester” – írta meg a PécsMa. A baranyai portál híre szerint a Fidesz-KDNP pécsi képviselőcsoportja arról döntött, hogy a megyeszékhely irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben.

A cikk szerint szerdai ülésén arról döntött a várost vezető Fidesz-KDNP Frakciószövetség, hogy a város irányítását ezentúl egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de akár döntéshozó hatáskörrel is rendelkező elnökség segíti a jövőben. Magyarul a fideszes polgármestert gyakorlatilag elmozdították.

A testületnek a fideszes polgármesteren, és az alpolgármestereken kívül tagja lesz Pécs két további fideszes országgyűlési képviselője, Csizi Péter és dr. Hoppál Péter.

„Közös erővel segíteni a város működését, szorosabbra fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között, és sokkal határozottabban bevonni a mindennapok gondolkodásába a város gazdasági és szellemi életének szereplőit” – mondta Csizi a PécsMa kérdésére.

Az új testületet a város növekvő eladósodásának megállítása érdekében hozták létre a fideszesek, azonban e mögött több dolog sejlik.

A pécsi ügyeket jól ismerő SzabadPécs, (ami a Mészáros Lőrinc kezébe kerülő megyei laptól távozó újságírók online lapja) szerint a várost immáron Cszizi vezeti, Páva Zsolt pedig parkolópályára kerül, elengedi kezét a Fidesz.

Páva lemondása nem kerülhet szóba, ezért marad ez a róka fogta csuka helyzet, ugyanis a Fidesz önként nem szaladna bele egy polgármester választásba – pláne nem a 2018-as országgyűlési választások előtt, ugyanis nagy eséllyel elveszítenék a várost.

„Páva Zsolt kiskorúsítva lett, gyámsága alá helyezte Csizi Péter – jelentette ki dr. Szakács László. Az országgyűlési képviselő (MSZP) szerint egy ilyen párttestület létrehozása – azon túl, hogy a pártállami időket idézi – egész egyszerűen törvénytelen. Többek között az önkormányzati törvény, és a városi szervezeti és működési szabályzat sem teszi lehetővé egy ilyen döntéshozói testület működését. Ez a „szervezet” nem készíthet előterjesztést, nem hozhat döntést. Tűrhetetlen, hogy törvénytelenül működjön a pécsi közgyűlés” – mondta el a lapnak Szakács László.

Orbán ma Pécsre látogat, ahol az egyetem hallgatói előtt tervez beszédet mondani, a pécsi fideszesek pedig igyekeznek elsimítani a dolgokat mire a főnök megjelenik, bár várható, hogy lesz még dolga Orbánnak.

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!