Rendőrnek öltözött fegyveres rablók fosztogatnak a Harvey trópusi vihar által sújtott Houstonban

Rendőrnek öltözött fegyveres rablók fosztogatnak a Harvey trópusi vihar által sújtott texasi Houstonban.

Art Acevedo houstoni rendőrfőnök szerdán délelőtti sajtóértekezletén számolt be arról, hogy rendőrnek öltözött rablók kopogtatnak be a házakba és szólítják fel menekülésre az otthon maradottakat, majd fosztogatni kezdenek a kiürült lakásokban.

Houstonban szerda reggel – öt napig tartó, szinte szakadatlan esőzés után – napsütésre ébredtek a helybéliek. Texas délkeleti vidékein azonban változatlanul zuhog az eső. A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) igazgatója, Brock Long sajtótájékoztatón közölte: Texasban mintegy 30 ezer embert sikerült a 230 menekültközpontban elhelyezni, legalább 30-40 ezer ház vált teljesen lakhatatlanná. Texas több mint 50 megyéjében van érvényben szükségállapot – mondta Long. Hozzátette: akár még évekig is szükség lehet önkéntes segélymunkások jelenlétére a térségben.

Elaine Duke, a szövetségi kormány ügyvezető belbiztonsági minisztere Washingtonban, a FEMA központjában tartott rövid tájékoztatóján szintén azt közölte: a kormány arra számít, hogy a helyreállítás és az újjáépítés évekig eltarthat majd.

Eddig 195 ezer texasi iratkozott fel a vihar elvonulta utáni újjáépítéshez kormányzati segítséget kérők listájára. A segélymunkások Houstonban szerdán reggel felhívást tettek közzé, azt kérve, hogy akik otthonukban maradtak és azonnali segítségre van szükségük, fehér kendőt, törölközőt, ruhadarabot tegyenek az ajtóba, jelezve, hogy várják a segítséget.

A vihar szerdán rendkívül heves esőzésekkel elsősorban Louisiana államot sújtotta. Az állam nyugati megyéiben kötelező evakuálást rendeltek el. A parti őrség helikopterei és hajói készen állnak a mentésre, amint az időjárás ezt lehetővé teszi.

Tom Price egészségügyi miniszter szerdán reggel a Fox televíziónak adott nyilatkozatában a várható komoly egészségügyi gondokra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy egyelőre ugyan az életek mentése az elsődleges, de gondoskodni kell azokról, akik valamilyen súlyos vagy krónikus betegségben szenvednek. Houstonban és másutt is a vihar miatt leálltak a műveseállomások, bezártak gyógyszertárak. A vöröskereszt már megkezdte az inzulin és a legfontosabb gyógyszerek szállítását a térségbe.

Donald Trump elnök – aki kedden Corpus Christiben és Austinban tett látogatást – szerdán délelőtt Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését a katasztrófa sújtotta vidékek áldozataival. Trump szerdán délután Missouriban a tervezett adóreformról mondott beszédét a texasi és louisianai katasztrófával kezdte. „Együtt kibírjuk és együtt úrrá leszünk rajta” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: „veletek vagyunk ma, veletek leszünk holnap és az újjáépítés minden egyes napján is”.

Közben Texasban bejelentették: a vihar halálos áldozatainak száma huszonegyre emelkedett és több ember eltűnt, de őket még keresik. A mentésbe délután Mexikóból érkezett segélymunkások is bekapcsolódtak. Rex Tillerson külügyminiszter a Washingtonban tárgyaló Luís Videgaray mexikói külügyminiszternek külön megköszönte a segítséget.

Greg Abbott, Texas állam kormányzója rövid tájékoztatót tartott, s elmondta, hogy szerte az államban már 32 ezer texasi van biztonságos menhelyen és a Nemzeti Gárda már helyszínen dolgozó tizennégyezer tagjához még szerdán újabb tízezer ezer gárdista csatlakozik. „A legrosszabbon még nem vagyunk túl” – fogalmazott Abbott. A Harvey trópusi vihar pusztítását rosszabbnak nevezte, mint a 2005-ben Louisianát sújtó Katrina hurrikánét.

A kormányzó tájékoztatást adott az anyagi károkról is. Az eddigi felmérések szerint több mint ezer ház vált teljesen lakhatatlanná és ötvenezernél is több a súlyosan károsodott házak száma.

Houston legnagyobb része változatlanul víz alatt van, a városba vezető utakon is szintén derékig-mellkasig érő áradat hullámzik. A repülőtereket azonban délután megnyitották, de csak korlátozott szolgáltatásokkal, néhány belföldi járatot indítanak.

A várostól keletre – Crosbyban – lévő Arkema vegyi üzem vezérigazgatója, Richard Rowe bejelentette: a vállalat vezetése azzal számol, hogy az üzemben pár napon belül tűzvész vagy robbanás várható, a szakemberek ezt nem is tudják megakadályozni. A szerves vegyületeket gyártó üzemet ugyanis teljesen elöntötte az esővíz és az ár, a gyár területén csaknem kétméteres a víz. A dolgozókat és a környéken élőket két és fél kilométeres körzetben már kedden kimenekítették.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!