Nem jutnak el a jövedelmek a nyugdíjasokhoz – az állambácsi teszi rájuk a kezét

Nyugdíjas dolgozó a zöldségesnél (kép: Népszava / Thinkshock )

2017.08.25. 12:30

Egyszerű kizsákmányolásnak tűnik az amit a nyugdíjasokkal tervez a kormány, a nyugdíjas-szövetkezetek fejleményeiből szakértők szerint legalábbis ez körvonalazódik.

A munkába visszaálló nyugdíjasok ezeken a nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül tudnak majd dolgozni, azonban hiába szóltak arról a tervek, hogy minimális járulék-elvonásra kell számítani (A munkaadó nem fizet szociális hozzájárulást, a nyugdíjas munkavállaló pedig nem fizet járulékot, csak személyi jövedelemadót, és még az adminisztrációs kötelessége is kevesebb.), a valóság az, hogy a teljes bérük 70 százalékát vehetik csak kézhez, a többit ugyanis levonják.

Az munkaközvetítő szövetkezetek teszik majd zsebre a szóban forgó 30 százalékot, így az már biztos, a szövetkezetek jól fognak járni a megsápolt nyugdíjasokon.

„Nehezen magyarázható logikus érvekkel, hogy a kormányzat miért a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeteknek adott adókedvezményt az időskorúak foglalkoztatásakor, s nem közvetlenül a munkára vállalkozó idősek közterheit csökkenti – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Az én pénzem portál szakértője. – A július óta élő rendszer ugyanis úgy működik, hogy a munkáltató szerződést köt a nyugdíjas-szövetkezettel egy munka elvégzésére, és ezért díjat – tehát nem munkabért – fizet számára – fejtegette Lovas Judit. – S miután a munkáltató bruttó költségben gondolkodik, jó az esélye, hogy a korábban fizetett bruttó bér plusz közterheknél kevesebbre szerződjön, azaz nyerjen az ügyön.”

A 30 százalékos elvonással a dolgozó nyugdíjas így még mindig jobban jár, mintha az aktív korúakra érvényes szabályok szerint dolgozna, hiszen a közterheket nem vonják el tőle, azonban éppen csak egy hangyányival marad nála nagyobb rész; és ez még nem azt jelenti, hogy több pénzt is vihet haza, mint nem nyugdíjas társuk.

Ráadásul az állam helyett a vállalatok zsebében landolhat az a közel akkora összeg, amennyi az járulék lenne, amit az ilyen formában foglalkoztatott nyugdíjasok esetén elengednek, így várható, hogy lesznek „szerencsés” cégek, akik nagyot nyernek az ügyön.

A nyugdíjasok munkaerő-piaci jelenlétét éppen a Fidesz korlátozta korábban arra hivatkozva, hogy nyugdíjon felül már ne dolgozzanak, illetve ne vegyék el a munkába álló fiatalok elöl a helyet, a gazdasági folyamatok azonban úgy alakultak, hogy az égető munkaerőhiány kikényszerít új megoldásokat, amivel alapvetően nem is lenne baj, csak hát a kivitelezés ugye…

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó másik szakértő szerint megjelennek majd a nyugdíjas-szövetkezetet szervező vállalkozások.

Németh György szerint ez még nem is jelentene problémát; a baj az, hogy a normál munkavégzésre és közteherviselésre képes és alkalmazásban álló nyugdíjasokat szövetkezetekbe kényszerítik a munkaadók, pusztán az adóelőny miatt. A közgazdász attól tart, hogy például a nagyobb kereskedelmi cégek létrehozzák saját szövetkezeteiket, és pusztán az adóelőny miatt oda kényszerítik dolgozóikat.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!