Hajós Andrást keményen kiosztották amiért szájára vette Kádárt


Hajós András augusztus 20-án nyilatkozott az azonnali.hu-nak. Bár ne tette volna.Történt ugyanis, hogy Hajós megjegyezte volt, hogy „jelenleg ismét a Kádár-rendszerben élünk – több-kevesebb különbséggel…”

Hajós szerint Karácsony Gergely miniszterelnökségére még várni kell, mivel a Kádár-rendszerben élünk, ezért „türelemmel kell lenni.”

A hazai neoliberálisok célja nem csak jobbra, de balra is ütni. Ők sokkal jobban félnek az igazságos, szolidáris és kizsákmányolásmentes társadalomtól, ezért is politikai érdekük a jelenlegi szélsőjobboldali, neohorthysta-fasisztoid rendszert összemosni a Kádár-korszakkal. Demszky Gábor egykori beszédírójától pont ezt vártuk.

Hajos

Hogy miben is hasonlít ez a rendszer a Kádár-rendszerre?

Végülis elég “sokban”.

Elvégre a Fidesz „államosít”. Csakhogy a Kádár-rendszerben szocialista állam volt, amely a dolgozó népért működött, a mai kapitalista-félfeudális-fasisztoid állam viszont a felsőbb osztályok és az oligarchák érdekeiért működik a kizsákmányoltak kárára. Azért nem ugyanaz.

Aztán a Fidesz is jóban van az oroszokkal. Igen, csak ma Oroszország nem szocialista állam, hanem ultrakapitalista oligarcharezsim. Ráadásul a nyugattal némileg jobban vagyunk. A NATO szövetségesünk szövetségesének számító Szaúd-Arábia csak a tegnapi nap során annyi embert ölt meg Jemenben, ahány csehszlovák meghalt az egész 68-as bevonulás során.

Aztán Kádár is egypártrendszert tartott fenn. Igen, csak az egy munkás párt volt, a népért. És egyetlen munkás párt sokkal demokratikusabb, mint ezer tőkés párt. Aztán, ha a szocializmusban a gyári munkás bement panaszkodni a pártbizottságra, akkor meghallgatták, és volt szava. Beleszólhattok bizonyos dolgokba, amely az életüket közvetlenül meghatározta. Ma a dolgozóknak sokkal markánsabb véleményük van, amelyet magunkban kell tartaniuk, különben repülnek. Volt szakszervezet, működő önkormányzatok és legfőképp volt mit enni, a demokrácia pedig ott kezdődik, hogy nincsenek éhező gyermekek.

Nehézkes nyugatra jutni. Igen, mert a szocializmusban ellenséges katonai tömbhöz tartozó országok voltak, ezért voltak korlátozások. Ma pedig az emberek több mint felének nem telik utazásra, így belföldön sem tudnak nyaralni, nemhogy külföldön.

Személyi kultusz? Mondjuk Kádár János szigorúan tiltotta, hogy bármely közintézményben vagy akárhol kiaggassák a képét, ellenben a választásokkor nem is tudunk sehova se nézni úgy, hogy ne Orbán Viktor pofáját kellene bámulnunk.

Akárhogy is igyekszünk, csak ennyi felületes hasonlóságot találtunk a Kádár-rendszer és a Fidesz-rezsim között, amelyek lényegi mélyén óriási különbségek lakoznak.

Csak még pár kérdés amolyan adalékként:

– Hol a Kádár-rendszer mezőgazdasága és ipara?

– Hol vannak a szakszervezetek?

– Hol az Aczél-féle kultúrpolitika, amely olyan műveket tesz le az asztalra, mint a Tizedes meg a többiek, Az ötödik pecsét, az Isten hozta, őrnagy úr, az Indul a bakterház, A kőszívű ember fiai és az Aranyember – hogy csak a filmeket említsük?!

– Hol vannak a tömegsport-szervezetek? Hol a színvonalas magyar foci?

– Miért van ma annyi nyomorgó?

– Miért nem voltak akkoriban éhező gyermekek?

– Miért akkoriban volt a legnagyobb a magyarság lélekszáma?

– Miért tudtunk már Kádár előtt – 1950-52-ben – felépíteni 1850 görög menekültnek egy egész falut, amely a mai napig virágzik, miközben a mai rezsim pusztulni hagyna 1200 háborús menekültet?

– Hol vannak a tisztességes bérek? A bérlakás-programok?

– Ma miért nincs a fasiszta gyűlölködők bordái között némi gumibotba sűrített marxizmus?

– Hol a közbiztonság?

– Hol a teljes foglalkoztatottság?

– Hol a rasszizmusmentes társadalom és a kisebbségek integrációja, amelyet a Kádár-rendszer egész jól megoldott?

– Miért van fasiszta párt a parlamentben? (Immár kettő is.)

– Miért vannak magyar katonák külföldön, agresszív rablóháborúk által tépázott, harmadik világbeli országokban?

– Hol a baráti és testvéri kapcsolat a szomszéd országokkal, amely szavatolta a határon túli magyarok jogait, oktatását és biztonságát?

– Hol a fogyasztóvédelem és a munkavédelem?

– Ki a fene az a Hajós András?

Ja, az a srác, aki amúgy ekézi Andy bácsi propagandatévéjét, de ugyanakkor 3 nappal ezelőtti posztja alapján mégis beülne zsürizni Sztárban Sztárba.

Az írás változtatások nélkül közöljük amely nem tükrözi szerkesztőségünk véleményét. Az írás a www.amiidonk.hu oldalon jelent meg.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!