Kitálal a fideszes vezető: Titkos részleteket árult el az országot leuraló urakról, elvtársakról

Kép: Népszabadság

2017.08.24. 10:15

„Kamupályázatok, kampányban felhasznált listák, korrupció, fenyegetés, folyamatos feljelentések. Az orbáni bürokráciát írja le így egy korábbi vezető beosztású hivatalnoka.” – olvasható a Magyar Narancsban.

Varga Zsolt volt a beszélgetőpartner, aki „megrögzött jobboldaliként” korábban az MDF-ben politizált, onnan 2006-ban távozott, hogy a Fidesz mellett folytassa. 2010 után be is jöttek számításai, ugyanis hamarosan a Somogy megyei kormányhivatalnál találta magát vezető beosztásban a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon. Saját kérésre később felmentéssel távozott, majd szociálpolitikusként dolgozott tovább, csinálhatta amit szeretett volna, az előremenetele garantált volt.

Mindezek ellenére csalódott. Nem ilyen országot képzelt el, látja a mindent átszövő korrupciót, cinizmust, a törvények semmibevételét, ezért döntött úgy, hogy kitálal. Narratívája ismerős lehet, ugyanis helyzetének és szerepének értékelése a múltba vezet, a 2010 előtti évekre, amikor még hitt abban, hogy megváltoztatható az ország. Több, mára csalódott fideszes áll elő ugyanazzal a sztorival, amivel Varga is – azt hittem jobb lesz, de csak rosszabb lett.

„A második Orbán-kormány megalakulása után tényleg azt hittem, valami jobb következik, mint korábban. (…) Úgy gondoltam, a kétharmados felhatalmazás olyan erő, melyet jól kihasználva létre lehet hozni egy valóban jól működő országot. Aztán szép lassan megtapasztaltam, hogy nem Magyarország a fontos, hanem a párt, a személyek, a klientúra, a támogatók. A többi nem számít. Főként a 2014-es választások óta van ez így.” – mondta a lapnak Varga Zsolt.

2010 csak a fidesz
CSAK A FIDESZ! „Nem Magyarország a fontos, hanem a párt,”

Varga szerint. „Politikai aktivistákkal töltik fel az állami szférát. Már nem számít a szakmaiság, csak az elkötelezettség. A megyei és járási kormányhivatalok több esetben afféle káderfoglalkoztatóként működnek. Például azok is kaptak állást, akik a legtöbb kopogtatócédulát gyűjtötték össze.”

Elmondta azt is, hogy a szociális és gyermekvédelmi szférában olyanok is kapnak állást, akiknek semmilyen szakirányú előképzettsége nincs. Emberek! Egy villanykapcsoló bekötéséhez – ha nem értünk hozzá – szakembert hívunk, akkor egy gyermek jövőjéről mégis hogyan dönthet egy hozzá nem értő, plakátragasztós kezű kétbites fideszes káder?

Varga elmondása szerint érdemi energiát igazán akkor fektettek bele a munkába a fideszes honatyák, amikor személyi kérdésekben kellett dönteni. Amikor pozícióba kellett ültetni egy kádert, valakinek a valakijét.

A döntés után (!) kiadták xy intézménynek, hogy írjon ki egy pályázatot az aktuális pozícióra, ami persze már jó előre eldőlt, így óriási meglepetésre a fideszes urak által kijelölt személy nyert – mindig.

Ezután pedig természetes, hogy a hozzá nem értő vezető, alkalmatlanságának köszönhetően gyenge környezetet épít ki, így a rábízott terület (hivatal, ellátórendszer, stb.) is züllik, elsősorban a szakma és a kliensek, ügyfelek rovására.

Fogd a pénzt és kuss!

A pozíciók osztogatásánál a párthűséget felülírta a személyi lojalitás. Egyszerű ki-kinek az embere logika. A megválasztott országgyűlési képviselő emberei mindig előnyt élveztek. Varga a somogyi viszonyokon keresztül mutatta be a példát: A megválasztott Gelencsér Attila és Móring József Attila somogyvári illetőségű, ezért az ő embereik felülreprezentáltak a rendszerben. Kormányhivatal, közgyűlési elnök, mindenki.

Mivel a lojalitás mindenek előtt áll, ezért Varga szerint az sem számít, ha az elvtárs büntetőjogi eljárás alatt áll. „Őket és a saját holdudvarukhoz tartozókat mindenáron megvédik” – mondta, majd hozzátette, hogy a felügyeleti szervek nem akadékoskodnak, hiszen ott is a kádereik ülnek. Ha pedig az elvtárs „menthetetlen” akkor eldugják a „kádertemetőbe” ami rendszerint a különböző gyermekvédelmi intézményfenntartókat jelenti. Így tehát a bukott fideszesek bábáskodnak a jövőnket jelentő gyermekjóléti intézményekben. Ha már ő bukik, bukjon a jövő is. Világos, szép, ékes nemzeti példa, a kormányzatnak innen is küldjük üdvözletünket.

A civil szféra felszámolására tett erőfeszítéseik is éppen azt a célt szolgálják, hogy ne legyen kontroll, ne legyen olyan, hogy „bukott fideszes”.

Hülyére vett választók

A volt kormányhivatalnok rávilágított a Fidesz kampánytechnikáira is, s ez sok mindent megmagyaráz – akár az épp zajló fideszes telefonos zaklatást is.

Elmondása szerint a legutóbbi választásokat megelőzően az egyik megyei kormányhivatal „nem szakmai alapon” ott dolgozó fejese kigyűjtötte a rendszerből a méltányossági alapon nyugdíjban részesülők névsorát és adatait, amit aztán átadott a Fidesz aktivistáinak, hogy keressék fel őket – vélhetően a felkeresett nyugdíjasoknak el lett mondva, hogy szavazzanak erre meg arra az elvtársra, és akkor marad a nyugdíjuk. Vagy talán más okból keresték fel Fidesz-aktivisták a kigyűjtött adatok alapján ezt a jól körülhatárolható, beazonosítható csoportot pont a választások előtt?

Ez nettó bűncselekmény egyébként, amit hiába is jelentene az ex-fideszes Varga, a tapasztalatok alapján senki nem foglalkozna vele.

Nullához közelítő szakértelem, gyávaság, káderek, elvtársak, kamupályázatok, kamutörvények, rokonok. erről szól a Fidesz rendszere, ez az, amit belülről meg lehet tapasztalni. Varga Zsolt beszámolója kimerítő és hiteles – sajnos.

Az országot a legalsótól a legfelső szintekig uraló káderek pedig félnek, reszketnek, ha kiderül mi mindenhez nem értenek, vagy éppen milyen módon jutottak hozzá a pozícióikhoz. Ezért az ilyen sztorik ritkán jutnak el az emberekhez. 

Nehogy kiderüljön bármi is – pont ezért tilos nyilatkozni. Varga beszél ugyanis arról, hogy ki van adva a fideszeseknek, mely médiumnak lehet és melyikkel nem lehet nyilatkozni, és mi jár az után, ha valaki véletlenül például az RTL kamerái elé áll. Erről bővebben a Magyar Narancs oldalán.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!