Eljött, amitől mindannyian féltünk: olyan ember kapott díszpolgári címet, akiről még viccként sem jöhetne szóba

A kép csak illusztráció, nem az orosz elnök díszpolgári címét ábrázolja - forrás: kormany.hu

Nem fogja elhinni, ki lesz a Debreceni Egyetem új díszpolgára! Jelen pillanatban azonban úgy néz ki az új díszpolgár ki fogja hagyni Kósa Lajos városát és nem fogja tudni átvenni a kitüntető címet, mert másra szeretne koncentrálni!

A Népszava saját értesülései alapján írta meg, Csütörtökön a Debreceni Egyetem megerősítette azt a hírt, hogy díszpolgári címet kap az egyetemtől az orosz elnök.

A Debreceni Egyetem Civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és erről augusztus 18-án döntött az intézmény szenátusa.

„A hivatalos megfogalmazás szerint „a Civis honoris causa cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését”.

A szenátus indoklása szerint „mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II.-es programban”.

Hivatkoznak a Debreceni Egyetem és a Roszatom között június 19-én, Moszkvában aláírt stratégiai szerződésre is, amely szerint az intézmény részt vesz a projekt szakember-utánpótlásának képzésében.

A Népszava úgy tudja: az eredeti tervek szerint Vlagyimir Putyin az egyetemen vette volna át a kitüntetést, de váratlanul lemondta a debreceni utat arra hivatkozva, hogy a budapesti judo-világbajnokságra akar koncentrálni.

Az egyetem azt közölte ezzel kapcsolatban: a kitüntetettet az intézmény hivatalosan a napokban értesíti a cím odaítéléséről, az elismerés átadásának időpontjáról és helyszínéről az intézmény később ad tájékoztatást.” – írja a hvg.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!