Narancsos-citromos kuglóf

A kuglóf eredetileg kizárólag élesztős tésztával készülő sütemény, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába. Már a XVII. században is ismerték, de a biedermeier korszakban terjedt el igazán Németországban és Ausztriában a kuglóf, különösen a polgári családok körében.

Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Ennek megfelelően a franciák magukénak vallják. A másik legenda szerint a kuglóf Ausztriából származik, Mária Antónia francia királyné révén került Versailles-ba és Louis René Édouard de Rohan-Guémené népszerűsítette Elzászban.

Hozzávalók:

  • A TÉSZTÁHOZ
  • Rama Vajas Íz

    300 g

  • kristálycukor

    300 g

  • narancs leve és lereszelt héja

    0.5 db

  • citrom leve és reszelt héja

    1 db

  • tojás

    6 db

  • Dr. Oetker Sütőpor

    1 teáskanál

  • liszt

    300 g


    A MÁZHOZ
  • porcukor

    150 g

  • forró víz

    3 evőkanál

  • Dr. Oetker ételszínezés piros

    3 csepp

  • aprított pisztácia

    10 g

  • ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjuk
    SÜTÉSI TIPPEK
    45 perc
    180 °C
    25cm-es kuglófforma
    Lépés 1

    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses 160°C). A kuglófformát, amennyiben nem szilikonos, kenjük ki egy kevés margarinnal, és szórjuk meg liszttel.
    Lépés 2

    A tésztához a puha Rama Vajas Ízt keverjük habosra a cukorral egy kézi robotgép segítségével. Adjuk hozzá a citrom és a fél narancs reszelt héját, majd egyenként keverjük bele a tojásokat, mindegyik után jól elkeverve a masszát. Keverjük még hozzá a citrom és fél narancs levét is.
    Lépés 3

    Egy fakanállal forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. A masszánkat öntsük a kuglófformába és süssük 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Miután megsült, hagyjuk a formában 15-20 percig, mielőtt rácsra fordítjuk.
    Lépés 4

    A díszítéshez a porcukorhoz keverjük a forró vizet kis adagokban, amíg egy sűrű, de már kissé folyós mázat kapunk. A piros ételfestéket belekeverve színezzük rózsaszínűre. Ezt öntsük a kuglóf tetejére és hagyjuk lefolyni. Díszítsük az apróra tört pisztáciával és friss vagy szárított virágokkal.

    További receptek ITT!


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

Hozzászólás